Κλείσιμο

Απάντηση ΕΚΤ σε Bundesbank: Βάσει των κανονισμών μας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Απάντηση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) που υλοποιεί προβλέπεται από την εντολή της.

Σημειώνεται ότι η Bundesbank απέστειλε έγγραφο στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης με το οποίο αμφισβητεί την εκ των κανονισμών της δυνατότητα της ΕΚΤ να υλοποιεί το ΟΜΤ, που ουσιαστικά αποκλιμάκωσε τις πιέσεις που δέχονταν στις αγορές τα ομόλογα των χωρών του νότου.

Στη δική της γνωμοδότηση προς το Δικαστήριο, την οποία επικαλείται σήμερα Δευτέρα η οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα κινείται στην ίδια γραμμή με τον στόχο σταθεροποίησης των τιμών, καθώς και με «δευτερεύουσες» εντολές, οι οποίες σχετίζονται με την οικονομία και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ακόμη ότι το ΟΜΤ έχει σχεδιαστεί, ώστε να απομακρύνει τον «κίνδυνο μετατροπής» στις αγορές και όχι - όπως σημείωσε η Bundesbank - προκειμένου να ενθαρρύνει ένα κοινό επιτόκιο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Στο έγγραφό της η ΕΚΤ διευκρινίζει ακόμη ότι στα σχέδιά της είναι η αγορά ομολόγων μόνο στην δευτερογενή αγορά, όπως ορίζεται και από την εντολή της.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης πρόκειται να συνεδριάσει, στις 11 και 12 Ιουνίου, με αντικείμενο τόσο το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ όσο και την συνταγματικότητα των ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης και του προγράμματος Επείγουσας Ενίσχυσης Ρευστότητας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ