Κλείσιμο

Πεταλούδες πήραν το όνομά τους από τον κακό του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, Σάουρον - Δείτε φωτογραφίες

Το Μάτι του Σάουρον είναι ένα πολύ γνωστό σύμβολο από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και απεικονίστηκε στην οθόνη ως ένα φλογερό πορτοκαλί μάτι που κοιτάζει πάνω από το τοπίο της Μέσης Γης

Οι επιστήμονες έδωσαν σε δύο είδη πεταλούδας, το όνομα ενός από τους διασημότερους κακούς της μυθοπλασίας, συγκεκριμένα τον Άρχοντα του σκότους ή Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, γνωστό και ως Σάουρον.

sauron

Το Μάτι του Σάουρον είναι ένα πολύ γνωστό σύμβολο από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και απεικονίστηκε στην οθόνη ως ένα φλογερό πορτοκαλί μάτι που κοιτάζει πάνω από το τοπίο της Μέσης Γης.

sauron

Έτσι, όταν δύο διαφορετικές ομάδες πεταλούδων με φωτεινά πορτοκαλί πίσω φτερά και σκούρα στίγματα, σαν μάτια, χρειάστηκε να λάβουν όνομα, οι ερευνητές δεν έχασαν χρόνο και τίμησαν αμέσως το έργο του JRR Tolkien, του συγγραφέα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», δίνοντας το όνομά του.

Μουσείο Φυσικής Ιστορία Λονδίνου

Τα ονόματα που δόθηκαν ήταν το Saurona triangula και το Saurona aurigera, με μικρές διαφορές μεταξύ τους.

«Το να δώσουμε σε αυτές τις πεταλούδες ένα ασυνήθιστο όνομα βοηθάει να στρέψουμε την προσοχή σε αυτήν την υποτιμημένη ομάδα», λέει η Dr Blanca Huertas, Ανώτερη Επιμελήτρια των Πεταλούδων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. «Αποδεικνύουμε ότι, ακόμη και ανάμεσα σε μια ομάδα ειδών που έχουν παρόμοια εμφάνιση, μπορείς να βρεις το κάτι διαφορετικό».

Πώς ονομάζετε μια πεταλούδα;

Ενώ η Saurona triangula και η Saurona aurigera είναι οι πρώτες πεταλούδες που πήραν το όνομά τους από τον Σάουρον, δεν είναι οι μόνες που φέρουν το όνομα του χαρακτήρα. Ένα σκαθάρι, ένας βάτραχος ακόμη και ένας δεινόσαυρος έχουν πάρει το όνομά τους από τον κακό, καθώς φέρουν χαρακτηριστικά που θυμίζουν το ομώνυμο μάτι του.

Μουσείο Φυσικής Ιστορία Λονδίνου

Αν και η ονοματοδοσία των ζώων από έναν φανταστικό χαρακτήρα μπορεί να φαίνεται ψευδής, μπορεί να είναι ένας σημαντικός τρόπος για να τραβήξει την προσοχή σε αυτά. Για παράδειγμα, τρία αυστραλιανά σκαθάρια πήραν το όνομά τους από τα θρυλικά Pokémon σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν χρηματοδότηση για τη διατήρηση των ειδών που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του 2019/20.

«Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες ομάδες πεταλούδων και εντόμων που χρειάζονται προσοχή ώστε να γίνουν καλύτερα κατανοητές και προστατευμένες». 

Πηγή: skai.gr