Επιστήμονες «σώζουν» είδος πεταλούδας που κινδύνευε με εξαφάνιση στην Αγγλία – Δείτε φωτογραφίες

Η μπλε πεταλούδα είχε «εξαφανισθεί» από το Ηνωμένο Βασίλειο από το 1979

Ένα συγκεκριμένο είδος πεταλούδας, που κάποτε είχε εξαφανιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε το καλύτερο καλοκαίρι των τελευταίων 150 ετών. Η μεγάλη μπλε πεταλούδα, σύμφωνα με το BBC, είναι ένα από τα πιο απειλούμενα έντομα της Ευρώπης, αλλά χιλιάδες καταγράφηκαν αυτό το καλοκαίρι στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου προγράμματος διατήρησης, με επικεφαλής τη Βασιλική Εντομολογική Εταιρεία.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η επιτυχημένη προσπάθειά τους δείχνει ότι μπορούν να σωθούν είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Πολλά άλλα σπάνια είδη επωφελήθηκαν, επίσης, από το έργο διατήρησης σε περίπου 40 περιοχές στο Somerset και στο Cotswolds.

Επιστήμονες «σώζουν» είδος πεταλούδας

Η μπλε πεταλούδα είχε «εξαφανισθεί» από το Ηνωμένο Βασίλειο από το 1979. Τέσσερα χρόνια αργότερα μεταφέρθηκαν κάμπιες από τη Σουηδία, σε μια προσπάθεια επανεισαγωγής του είδους στην Αγγλία.

Ο ερευνητής οικολόγος, David Simcox, ένας από το δίδυμο που επανέφερε την πεταλούδα το 1983, δήλωσε ότι είναι χαρούμενος που τις βλέπει τώρα να ευδοκιμούν. «Δεν είχα ούτε μια γκρίζα τρίχα στο κεφάλι μου όταν ξεκίνησα. Τώρα είναι όλα γκρίζα», δήλωσε στο BBC News.

Τη δεκαετία του 1980 ο κ. Simcox και ο συνάδελφός του, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Jeremy Thomas, δεν περίμεναν αυτού του είδους την επιτυχία. «Προφανώς έχεις ελπίδες, αλλά τα πρώτα 10 χρόνια ήταν δύσκολα, ο εθνικός πληθυσμός ήταν κάτω από 10.000 αυγά», εξήγησε ο κ. Simcox.

Επιστήμονες «σώζουν» είδος πεταλούδας που κινδύνευε με εξαφάνιση

Αντίθετα, φέτος το καλοκαίρι οι συντηρητές μέτρησαν 750.000 αυγά μεγάλης μπλε πεταλούδας. Από αυτά, υπολόγισαν ότι πέταξαν περίπου 20.000 πεταλούδες!  Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι συντηρητές επικεντρώθηκαν στην αποκατάσταση ενός τύπου άγριων λιβαδιών όπου αρέσκεται να ζει η μεγάλη μπλε πεταλούδα. «Είναι μια από τις πιο παράξενες πεταλούδες στον κόσμο», δήλωσε ο καθηγητής.

Ζει μια πολύ ασυνήθιστη ζωή, περνώντας το μεγαλύτερο μέρος του έτους ως κάμπια μέσα σε φωλιές κόκκινων μυρμηγκιών, όπου τρέφεται με προνύμφες. Αυτός ο κύκλος ζωής της καθιστά πιο δύσκολη την προστασία της.

«Η επιτυχία αυτή δείχνει ότι αν μπορούμε να κατανοήσουμε τις οικολογικές απαιτήσεις των πολύ σπάνιων και δύσκολων ειδών, μπορούμε να αντιστρέψουμε την τάση μείωσης», εξήγησε ο κ. Simcox.

Επιστήμονες «σώζουν» είδος πεταλούδας που κινδύνευε με εξαφάνιση

Κι ενώ οι μεγάλες μπλε πεταλούδες τα πάνε τώρα καλά, παραμένουν υπό εξαφάνιση και το μακροπρόθεσμο μέλλον τους είναι αβέβαιο, προειδοποίησε.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή αποτελούν, επίσης κίνδυνο, ιδίως επειδή οι μεγάλες μπλε πεταλούδες βασίζονται σε ανθοφόρα φυτά και μυρμηγκοφωλιές.


 

Πηγή: skai.gr