Κλείσιμο

Το «τρολάρισμα» για το σώμα της Lana Del Rey αποδεικνύει ακόμη και σήμερα ότι υπάρχει «αστυνομία»… του λίπους εκεί έξω

Η διάσημη τραγουδίστρια, η οποία στην πιο αδύνατη εποχή της λατρευόταν ως «βασίλισσα» ή «θεά», σήμερα χλευάζεται επειδή τόλμησε να πάρει κιλά 

Το Σαββατοκύριακο, νέες φωτογραφίες της Lana Del Rey έγιναν viral καθώς βρισκόταν στο Μαλιμπού. Η γνωστή τραγουδοποιός φαίνεται διαφορετική στα 37 της και με περισσότερα κιλά. Δυστυχώς, αυτή η διαφορετική της εικόνα προκάλεσε κακόβουλα σχόλια, παρά το γεγονός ότι το «μέγεθος» της Del Rey απλά δεν μας αφορά.

Υπήρξαν και κάποιοι, που επέκριναν το στυλ της, περιγράφοντας τα ρούχα της ως απαίσια και ότι «δεν θα μπορούσε να βρει λιγότερο κολακευτικό ρούχο». Ένα παρόμοιο ρούχο που φοριέται, ας πούμε, από το σούπερ μοντέλο Bella Hadid σχολιάζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Κάποια μεγαλύτερη δεν αντιμετωπίζεται υπό το ίδιο πρίσμα. Η ίδια ακριβώς αίσθηση του στυλ γίνεται στρεβλή και στόχος ντροπής και χλευασμού. Το γεγονός ότι αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει το 2022 δείχνει πόσο λίγο έχουμε απομακρυνθεί από το προνόμιο του αδύνατου και τη λιποφοβία, με τους ανθρώπους που δεν είναι αδύνατοι να πρέπει ακόμα να δουλέψουν πολύ πιο σκληρά για να αποδείξουν ότι έχουν στυλ.

«Το ρούχο δεν θεωρείται κομψό ή μοντέρνο επειδή το σώμα που το φοράει δεν είναι», λέει η Chanelle Mauricette, ένα plus-size μοντέλο, που υπερασπίζεται τη θετικότητα του σώματος στο Instagram της, όπως γράφει η εφημερίδα «Independent». Και συνεχίζει: «Τα λεπτά μοντέλα και οι λεπτές, εντυπωσιακές και όμορφες γυναίκες αλληλοσυγχαίρονται για τις επιλογές των ρούχων τους επειδή η εμφάνισή τους επεκτείνεται μέσα από τα ρούχα τους. Το ίδιο ισχύει και για τις μεγαλύτερες γυναίκες, αλλά με το αντίθετο αποτέλεσμα».

Όταν το κίνημα body positive έγινε ευρέως διαδεδομένο στο Instagram, πολλοί influencers άρχισαν να θέτουν το εξής ερώτημα στους followers: «Κοκαλιάρης ή γυμνασμένος;». Αυτό, προφάνως, και ερμηνεύτηκε από πολλούς ότι έπρεπε να αμφισβητήσουμε το περιεχόμενο μόδας, με το οποίο μας τροφοδοτούν καθημερινά, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναρωτηθούμε αν το ρούχο που φοράει ένα άτομο είναι πραγματικά καλό ή αν απλώς έχουμε μάθει να πιστεύουμε ότι φαίνεται καλό επειδή το άτομο που το φοράει είναι αδύνατο... 

Η ιδέα αυτή έγινε δημοφιλής τα τελευταία δύο χρόνια στο TikTok, όπου μια τάση με τίτλο «Skinny or Fashionable» είδε τους χρήστες να εξετάζουν το στυλ αγαπημένων προσώπων της μόδας, όπως η Kendall Jenner και η Hailey Baldwin. Οι plus-size TikTokers άρχισαν να αναδημιουργούν ρούχα που έβλεπαν σε αδύνατες διασημότητες και μοντέλα, κρίνοντας αν τα ρούχα ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα. Όμως αυτό το κύμα αυτογνωσίας δεν κράτησε και, όπως φαίνεται από τη συζήτηση γύρω από την εμφάνιση της Del Rey, επιστρέψαμε στο σημείο μηδέν.

Η Felicity Hayward, μοντέλο με καμπύλες και συγγραφέας λέει ότι «ο λόγος που το κοινό κοροϊδεύει το βάρος κάποιου είναι το γεγονός ότι εξακολουθούμε να ζούμε σε μια λιποφοβική κουλτούρα». 

Και προσθέτει: «Αν κοιτάξετε πίσω στα τελευταία 100 χρόνια και πώς χειραγωγούνται οι γυναίκες, ειδικότερα μέσω της εικόνας του σώματος, δεν είναι περίεργο που έχουμε ακόμα ανθρώπους που τρολάρουν τους άλλους για αλλαγή βάρους. Πρέπει να σταματήσουμε να αστυνομεύουμε το γυναικείο σώμα». 

Το να βλέπεις την Del Rey, η οποία στην πιο αδύνατη εποχή της λατρευόταν ως «βασίλισσα» ή «θεά», να διαλύεται επειδή τόλμησε να πάρει κιλά είναι εξοργιστικό, αναφέρει στο άρθρο της η εφημερίδα.

Διαιωνίζει την ιδέα ότι οι γυναίκες πρέπει να ντρέπονται για το σώμα τους που αλλάζει και ότι το πάχος πρέπει να κρύβεται από τη δημόσια θέα. Να φοράτε ό,τι θέλετε… 

Πηγή: skai.gr