Ιστορία των Όσκαρ: Διαβάστε ποια χρονιά μεταδόθηκαν για πρώτη φορά τηλεοπτικά

Το 1939, η Χάτι ΜακΝτάνιελ έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή ηθοποιός που κερδίζει Όσκαρ

Παρά το ταπεινό της ξεκίνημα, η ετήσια εκδήλωση των βραβείων Όσκαρ έχει κατακτήσει τον κόσμο. Τα Όσκαρ ιδρύθηκαν από τον Louis B Mayer, επικεφαλής των στούντιο MGM, το 1927, με σκοπό να είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Η πρώτη εκδήλωση των βραβείων Όσκαρ πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα, στις 16 Μαΐου 1929, σε ένα επίσημο δείπνο της Ακαδημίας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Blossom Room του ξενοδοχείου Hollywood Roosevelt. Οι παρευρισκόμενοι ήταν μόλις 270 και κάθε εισιτήριο καλεσμένου κόστιζε πέντε δολάρια. 

Όλες οι βραβευμένες ταινίες ήταν βωβές, εκτός από μια: η «The Jazz Singer» με πρωταγωνιστή τον Αλ Τζόλσον. Το μεγάλο βραβείο, ωστόσο, πήγε στο φιλμ «Wings».

Το 1939, η Χάτι ΜακΝτάνιελ έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή ηθοποιός που κερδίζει Όσκαρ. Κι αυτό για τον ρόλο της Μέιμι που υποδύθηκε στην ταινία «Όσα Παίρνει ο Άνεμος». Η ΜακΝτάνιελ, η οποία καθόταν σε ξεχωριστό τραπέζι από τους συμπρωταγωνιστές της λόγω φυλετικών διακρίσεων, σηκώθηκε από τη θέση της και ανέβηκε συγκινημένη στη σκηνή για να παραλάβει το αγαλματίδιο του Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Η βραδιά αποτελούνταν από ένα επίσημο γεύμα, που διανθίζονταν από ομιλίες προσκεκλημένων. Την απονομή των αγαλματιδίων ανέλαβε αποκλειστικά ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Ντάγκλας Φέρμπανκς.

Μόλις στις 19 Μαρτίου 1953, τα Όσκαρ μεταδόθηκαν για πρώτη φορά τηλεοπτικά απευθείας από το RKO Pantages Theatre, στο Χόλιγουντ.

Το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο NBC μετέδωσε τα 25α ετήσια βραβεία, με ζωντανή τηλεοπτική παρουσίαση από το Διεθνές Θέατρο της Νέας Υόρκης. Ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση της τελετής, ωστόσο, πραγματοποιείται από το δεύτερο έτος της διοργάνωσης.

Η συμμετοχή στα Όσκαρ γίνεται μόνο με πρόσκληση, καθώς οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης δεν διαθέτουν εισιτήρια προς πώληση.

Πηγή: skai.gr