Μισό εκ. λίρες θα πωληθεί ένα σετ από πορσελάνινα πιάτα – Είχαν χρησιμοποιηθεί μία φορά σε επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ

Τα 98 κομμάτια, ανάγλυφα σε χρυσό και το καθένα ζωγραφισμένο με την εικόνα ενός διαφορετικού ζώου, βρέθηκαν σε ένα ντουλάπι της τραπεζαρίας στο Chateau de Sassy στη Νορμανδία

Ένα μοναδικό σετ από πορσελάνινα πιάτα και πιατέλες για επιδόρπια, το οποίο παρήγγειλε ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος-Φίλιππος Α΄ και πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά, για μια επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, πρόκειται να δημοπρατηθεί στο Παρίσι.

Τα 98 κομμάτια, ανάγλυφα σε χρυσό και το καθένα ζωγραφισμένο με την εικόνα ενός διαφορετικού ζώου, βρέθηκαν σε ένα ντουλάπι της τραπεζαρίας στο Chateau de Sassy, στη Νορμανδία. Αναμένεται να αποφέρουν σχεδόν μισό εκατομμύριο λίρες, όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian». 

Η βασίλισσα έμεινε στον πύργο τον Μάιο του 1967. Η Florence Baron-Reverdito δήλωσε ότι ανακάλυψε το πορσελάνινο σετ, το οποίο ο Λουδοβίκος Φίλιππος Α΄ χάρισε στον Étienne-Denis Pasquier, βαρόνο και αργότερα δούκα, αφού της ζητήθηκε να εκτιμήσει ορισμένα αντικείμενα του πύργου. Από τα αρχεία του Sassy προκύπτει ότι το σερβίτσιο κατασκευάστηκε από τη Sèvres, την επίσημη βασιλική εταιρεία κατασκευής πιάτων, το 1842 και παραδόθηκε στις 6 Ιουλίου 1843.

«Πήγαμε από δωμάτιο σε δωμάτιο και ένα μέλος της οικογένειας άνοιξε αυτό το ντουλάπι. Στην αρχή δυσκολευτήκαμε γιατί ήταν κλειδωμένο και έπρεπε να βρούμε το κλειδί. Στη συνέχεια ήρθε το σοκ της ανακάλυψης », δήλωσε η Florence Baron-Reverdito. 

«Αυτό που με εξέπληξε ήταν ο αριθμός των πιάτων -υπάρχουν 75- το καθένα με σκηνές διαφορετικών ζώων και όλα σε άριστη κατάσταση. Ακόμη και η οικογένεια εξεπλάγη, καθώς φαίνεται ότι δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ, εκτός από ένα γεύμα και ένα δείπνο όταν η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν προσκεκλημένη στον πύργο». Σε συνέντευξή της μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β', η Sybille Goirand, η ιδιοκτήτρια του πύργου, θυμήθηκε ότι οι γονείς της ετοίμαζαν το σπίτι τους για τη βασιλική επίσκεψη όταν εκείνη ήταν έξι ετών.

«Έπρεπε να πηδήξω πάνω στο κρεβάτι για να το μαλακώσω, γιατί το στρώμα ήταν φτιαγμένο από μαλλί και οι γονείς μου φοβόντουσαν ότι θα ήταν πολύ σκληρό για τη βασίλισσα», είπε στο ραδιόφωνο France Bleu. «Εμφανίστηκε με 40 βαλίτσες και έπρεπε να προσλάβουμε κάποιον να μαγειρέψει».

Η Manuela Finaz de Villaine, ειδική στα κεραμικά που εξέτασε το σετ, δήλωσε: «Πρόκειται για μια ιστορική συλλογή, που τεκμηριώνει τις γνώσεις που είχαν οι επιστήμονες εκείνη την εποχή για τα ζώα που ζούσαν σε αυτές τις ηπείρους. Είναι σπάνιο επειδή ήταν βασιλικό δώρο. Είναι ολόκληρο και σε θαυμάσια κατάσταση». 

Πηγή: skai.gr