Ιραν: Η Επαναστατική Φρουρά σε πλήρη ετοιμότητα κατά τις επερχόμενες εκλογές

Οι δυνάμεις της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου κατά τη διάρκεια των προεδρικών και δημοτικών εκλογών της 14ης Ιουνίου, όπως αποσαφήνισε ο συνταγματάρχης Ρασούλ Σαναεΐράντ, ανώτερος αξιωματούχος της Φρουράς, στέλνοντας μία ηχηρή προειδοποίηση κατά του ενδεχομένου επανάληψης των διαδηλώσεων και οδομαχιών που σημάδεψαν τις κάλπες του 2009.

Τα σχόλια του συνταγματάρχη Σαναεΐράντ δημοσιεύθηκαν σε πολλά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή.

Αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία, ο Σαναεΐράντ σημείωσε πως «οι εκλογές είναι απρόβλεπτες», δίχως να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, προσθέτοντας μάλιστα πως τυχόν «ταραχές θα μπορούσαν» να εξαπλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, πέραν της πρωτεύουσας Τεχεράνης.

Η ιρανική αντιπολίτευση έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σιωπηρή έπειτα από την αιματηρή πάταξη των διαδηλώσεων του 2009, όταν οι μεταρρυθμιστές κατήγγειλαν ευρεία νοθεία υπέρ του συντηρητικού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεντζάντ.

Παρά ταύτα, η δήλωση συμμετοχής του βετεράνου πρώην προέδρου Ακμπάρ Ραφσαντζάνι στις εκλογές έχει αναθερμάνει τη μεταρρυθμιστική πτέρυγα της ιρανικής πολιτικής.

Όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο Φύλακα της χώρας, το οποίο ελέγχεται από τον Ανώτατο Ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενέι.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ