Τόκιο για Φουκουσίμα: Αφήσαμε κατοίκους να εκτεθούν σε ραδιενέργεια

Επίσημη παραδοχή απο τον ιάπωνα υπουργό Βιομηχανίας Γιούκιο Εντάνο ότι οι αρχές της χώρας αγνόησαν τα αμερικανικά στοιχεία για την εξάπλωση της ραδιενέργειας απο τη Φουκουσίμα και άφησαν χιλιάδες κατοίκους να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση με το ραδιενεργό νέφος.

Ο ιάπωνας υπουργός χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά ατυχές» το γεγονός ότι τα στοιχεία δε δημοσιοποιήθηκαν και οι πληροφορίες δεν αξιοποιήθηκαν, σημειώνοντας ότι δεν έχει λόγια να απολογηθεί.

Σύμφωνα με το Reuters, η παραδοχή ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αξιοποιήσει τα αμερικανικά στοιχεία είναι πιθανό να εντείνει τη δυσπιστία των Ιαπώνων στην πυρηνική ενέργεια.

Υπό τον φόβο εκτεταμένων ελλείψεων σε ηλεκτρική ενέργεια, και παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση αποφάσισε προ ημερών να θέσει εκ νέου σε λειτουργία τους δύο από τους 50 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας.

Τα επίμαχα στοιχεία συλλέχθηκαν από αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούσαν σε ακτίνα 45 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου 2011.
Πηγή: skai.gr