Υπερτριπλασιάζει τη βοήθεια προς την Αφρική η Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι υπερτριπλασιάζει το ποσό που πρόκειται να παράσχει ως βοήθεια για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής, που πλήττει πάνω από 13 εκατομμύρια ανθρώπους, σε 1,88 δισ. δολάρια.
Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι σχεδίαζε να παράσχει βοήθεια ύψους 500 εκατ. δολαρίων.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε ότι η χρηματοδότηση αυτή, θα συμβάλλει να αντιμετωπιστεί η ξηρασία και η κρίση επισιτισμού που πλήττουν τμήματα της Σομαλίας, της Κένυας, της Αιθιοπίας, της Ερυθραίας, του Τζιμπουτί και της Ουγκάντας.

Στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Γκι-μουν τόνισε σε μια σύνοδο για τον λιμό στο Κέρας της Αφρικής ότι χρειάζονται ακόμη 700 εκατ. δολάρια -μόνο για εφέτος- για την διανομή επισιτιστικής βοήθειας. «Την επόμενη χρονιά θα χρειαστούμε περισσότερα», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι χρειάζεται να διανεμηθεί άμεσα βοήθειας ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανακούφιση των πληγέντων από την ξηρασία. Αν και οι διεθνείς εκκλήσεις έχουν συμβάλει να συγκεντρωθεί ένα ποσό 1,4 δισ. δολαρίων σε δεσμεύσεις δωρητριών χωρών, εξακολουθεί να υπάρχει κενό.
Η Σομαλία είναι η χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης. Ο ΟΗΕ υπολογίζει πως 750.000 άνθρωποι είναι ήδη αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας στη Σομαλία, τη στιγμή που η αλ Σεμπάμπ, μια οργάνωση που θεωρείται ότι σχετίζεται με την αλ Κάιντα, ελέγχει μεγάλο μέρος της χώρας και δεν επιτρέπει διανομή επισιτιστικής βοήθειας.

Ο κ. Ζέλικ επισήμανε ότι η χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας θα διανεμηθεί σε τρεις φάσεις, έπειτα από τις αρχικές εκτιμήσεις για τις ανάγκες που θα κάνουν ειδικοί της ΠΤ στο Τζιμπουτί, στην Αιθιοπία, στην Κένυα, σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Σομαλία και στην Ουγκάντα.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας προορίζεται για μακροπρόθεσμα μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί η δυνατότητα πρόληψης μελλοντικών λιμών. Μόλις τα 288 εκατ. δολάρια προορίζονται για την «άμεση» ανακούφιση των πληγέντων το τρέχον οικονομικό έτος, το οποίο ολοκληρώνεται την 30ή Ιουνίου.
«Αντιμετωπίζοντας την σημερινή καταστροφή ο ρόλος μας είναι να οικοδομήσουμε ανθεκτικότητα για το αύριο. Μια ανθρωπιστική κρίση δεν είναι απαραίτητο ούτε πρέπει να καταστεί μια μόνιμη κρίση», δήλωσε καταλήγοντας ο κ Ζέλικ.

Πηγή: skai.gr