Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία

Τα σύνορα της Τουρκίας πέρασαν περισσότεροι από 122 σύριοι πρόσφυγες, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Συνολικά 450 Σύριοι έχουν ζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι πρόσφυγες διαμένουν σε καταυλισμό της Ερυθράς Ημισελήνου.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, άλλοι 30 άνθρωποι, που τραυματίστηκαν κατά τις διαδηλώσεις στη Συρία, νοσηλεύονται σε τουρκικά νοσοκομεία, ενώ ένας τραυματίας έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Η Τουρκία δηλώνει ότι αναμένει να δεχτεί μαζικό κύμα Σύριων προσφύγων, ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι η χώρα του δε θα κλείσει την πόρτα στους σύριους μετανάστες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μαρτυρία σύριου ακτιβιστή, που δημοσιοποιεί το Associated Press, επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να επιχειρήσουν στην πόλη Τζιζ Αλ Σοκχούρ στα βόρεια της χώρας, όπου υπάρχουν αναφορές ότι στρατιωτικοί έχουν προσχωρήσει στο στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών.

Ο ακτιβιστής Μουσταφά Όσο, ανέφερε μαρτυρίες κατοίκων ότι έξω από την πόλη έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός στρατού και τανκς.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 120 ένστολοι σκοτώθηκαν στην πόλη αυτή.

Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία αφότου ξέσπασαν οι ταραχές τον Μάρτιο. 

Για παραπληροφόρηση μιλά η πρέσβειρα της Συρίας στην Γαλλία

Στο μεταξύ, η πρέσβειρα της Συρίας στην Γαλλία, Λάμια Σακούρ, διέψευσε σε συνέντευξή της στο BFM TV ότι παραιτήθηκε και κατηγόρησε το δίκτυο France 24 για «παραπληροφόρηση», εκτιμώντας πως μια γυναίκα προσποιήθηκε ότι είναι εκείνη και επικοινώνησε τηλεφωνικά με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Είπε μάλιστα ότι θα καταθέσει αγωγή εναντίον του France 24 «για πράξεις παραπληροφόρησης που εντάσσονται στην εκστρατεία παραποίησης πληροφοριών, που άρχισε τον Μάρτιο του
2011, κατά της Συρίας».

Το βράδυ της Τρίτης, το France 24 μετέδωσε δήλωση μιας γυναίκας που παρουσιάστηκε ως Λάμια Σακούρ και ανακοίνωσε ότι παραιτείται γιατί δεν μπορεί να ανεχτεί «τον κύκλο της βίας» στη χώρα της.

Σε ανακοίνωση το τηλεοπτικό δίκτυο εξηγεί ότι ήρθε σε επαφή με την Λάμια Σακούρ μέσω του ακολούθου Τύπου της συριακής πρεσβείας στο Παρίσι.

«Δεν αποκλείουμε κάποιου είδους μεθόδευση ή προβοκάτσια. Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη με αγωγές εναντίον όλων των προσώπων που ευθύνονται», υπογραμμίζει από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο.
Πηγή: skai.gr