Κλείσιμο

Το βιογραφικό του Ντέιβιντ Μπέκαμ

Την αποχώρησή του από την ενεργό δράση στο τέλος της σεζόν γνωστοποίησε σήμερα ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο 38χρονος μέσος, ο οποίος είναι ο μοναδικός Άγγλος που έχει σκοράρει σε τρεις τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου (1998, 2002, 2006) και ο μοναδικός αρχηγός της εθνικής Αγγλίας που έχει αποβληθεί σε αγώνα (σ.σ. με την Αυστρία για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2006), «κρεμάει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του» μετά από μια καριέρα, στην οποία πανηγύρισε 19 τρόπαια. Κατέκτησε τα 15 εξ αυτών στην Αγγλία με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και συγκεκριμένα έξι πρωταθλήματα (1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003), δύο Κύπελλα (1996, 1999), τέσσερα Κομιούνιτι Σιλντ (1993, 1994, 1996, 1997), ένα Τσάμπιονς Λιγκ (1999), ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο (1999), καθώς και ένα Κύπελλο Αγγλίας σε επίπεδο Νέων (1992). Με τη Ρεάλ Μαδρίτης πανηγύρισε το πρωτάθλημα του 2007 και το Σούπερ Καπ του 2003, ενώ με τους Λος Άντζελες Γκάλαξι στέφθηκε πρωταθλητής για δύο διαδοχικές χρονιές (2011, 2012). Επίσης, είναι ο πρώτος Άγγλος που κατακτά πρωτάθλημα σε τέσσερις διαφορετικές χώρες με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία), Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία), Λος Άντζελες Γκάλαξι (ΗΠΑ) και Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία).

Το WHO IS WHO


-------------

Ονοματεπώνυμο : Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόζεφ Μπέκαμ

Ημερ. Γέννησης: 2 Μαΐου 1975

Τόπος Γέννησης: Λέιτονστοουν, Λονδίνο

Σύζυγος : Βικτόρια Ανταμς, πρώην μέλος των Spice Girls

Παιδιά : 4 (Μπρούκλιν 14 ετών, Ρόμιο 11 ετών, Κρουζ 8 ετών και Χάρπερ 2 ετών)

Επάγγελμα : Ποδοσφαιριστής

Θέση : Μέσος

Ομάδες : Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1995-2003), Ρεάλ Μαδρίτης (2003-07),

Λος Άντζελες Γκάλαξι (2007-12), Μίλαν (δανεικός, 2009 και 2010)

Παρί Σεν Ζερμέν (2013)

Συμμετοχές : 718

Γκολ : 129

Εθνική Αγγλίας: 115 συμμετοχές, 17 γκολ


ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ


- Εντάχθηκε το 1991 στις ακαδημίες της Μάντεστερ Γιουνάιτεντ σε ηλικία 16 ετών, ενώ το 1995 είχε ήδη γίνει βασικό στέλεχος των «κόκκινων διαβόλων», στη διάρκεια της πιο επιτυχημένης περιόδου στην ιστορία του συλλόγου.

- Η Γιουνάιτεντ κατέκτησε πρωτάθλημα και Κύπελλο Αγγλίας στην πρώτη «πλήρη» σεζόν του στην ομάδα. Στη διάρκεια της σεζόν 1996-97 σκόραρε από το κέντρο του γηπέδου στον αγώνα της πρεμιέρας με τη Γουίμπλεντον.

- Το 1999 η Γιουνάιτεντ πανηγύρισε το «τρεμπλ», αφού κατέκτησε το νταμπλ στην Αγγλία και το τρόπαιο στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπάγερν Μονάχου.



Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ


- Ο Μπέκαμ έκανε ντεμπούτο στην εθνική Αγγλίας την 1η Σεπτεμβρίου 1996, σε αγώνα με τη Μολδαβία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δύο χρόνια αργότερα σκόραρε στην τελική φάση της διοργάνωσης απέναντι στην Κολομβία, ωστόσο αποβλήθηκε στον αγώνα με την Αργεντινή για τη φάση των «16», επειδή κλώτσησε τον Ντιέγκο Σιμεόνε, όπου η Αγγλία αποκλείστηκε στα πέναλτι (4-3, κανονικός αγώνας και παράταση 2-2)

- Στην Αγγλία, ο Μπέκαμ θεωρήθηκε υπεύθυνος για τον αποκλεισμό, με αποτέλεσμα να δέχεται τα «βέλη» του Τύπου.

- Φόρεσε για πρώτη φορά (από τις 58 στην καριέρα του) το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην εθνική Αγγλίας στο φιλικό με την Ιταλία τον Νοέμβριο του 2000 και την επόμενη χρονιά έστειλε τα «τρία λιοντάρια» στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σκοράροντας με φάουλ στις καθυστερήσεις και χαρίζοντας την ισοπαλία απέναντι στην Ελλάδα (2-2 στο «Ολντ Τράφορντ»). Η Αγγλία αποκλείστηκε από τη Βραζιλία στους προημιτελικούς του Μουντιάλ της Ιαπωνίας/Νότιας Κορέας.

- Το 2006 παραιτήθηκε από την αρχηγία της εθνικής Αγγλίας, μετά την ήττα της ομάδας από την Πορτογαλία στους προημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η οποία είχε αποκλείσει τα «τρία λιοντάρια» στην ίδια φάση του EURO 2004.

- Ο Μπέκαμ επέστρεψε στην εθνική ομάδα ένα χρόνο αργότερα και φόρεσε συνολικά 115 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για Άγγλο παίκτη πλην τερματοφυλάκων. Η τελευταία διεθνής συμμετοχή του καταγράφηκε απέναντι στη Λευκορωσία στο Γουέμπλεϊ τον Οκτώβριο του 2009.

- Δεν μπόρεσε να ενισχύσει την εθνική Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, λόγω ρήξης στον αχίλλειο τένοντα, την οποία υπέστη τον Μάρτιο αγωνιζόμενος με τη Μίλαν -στην οποία έπαιζε ως δανεικός από τους Λος Άντζελες Γκάλαξι- απέναντι στην Κιέβο, λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του στο «Ολντ Τράφορντ» ως αντίπαλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ (η Γιουνάιτεντ επικράτησε 4-0). Ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Φάμπιο Καπέλο, του ζήτησε να συνοδεύσει την αποστολή της εθνικής σε συμβουλευτικό ρόλο και ανακοίνωσε ότι δεν θα τον επέλεγε στην προσπάθεια του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος να προκριθεί στην τελική φάση του EURO 2012.



ΝΕΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ


- Ο Μπέκαμ υπέγραψε στη Ρεάλ Μαδρίτης, προερχόμενος από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι 25 εκατομμυρίων λιρών το 2003 και, αφού ο ισπανικός σύλλογος έμεινε χωρίς τίτλο για τρεις σεζόν, η «βασίλισσα» κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2007.

- Εντάχθηκε στο δυναμικό των Λος Άντζελες Γκάλαξι τον Ιούλιο του 2007, οι οποίοι θέλησαν να τον αποκτήσουν, σε μια προσπάθεια να προβληθεί το ποδόσφαιρο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

- Στο τέλος του 2012 ο Μπέκαμ κατέκτησε τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο πρωταθλητή της καριέρας του στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ (MLS) και επέστρεψε στην Ευρώπη, όπου έκανε προπονήσεις με την Άρσεναλ, μολονότι ο προπονητής των «κανονιέρηδων», Αρσέν Βενγκέρ, ξεκαθάρισε ότι οι Λονδρέζοι δεν ενδιαφέρονταν να τον αποκτήσουν.



ΝΕΟΣ ΡΟΛΟΣ

- Τον Μάρτιο η Κίνα «έχρισε» τον Μπέκαμ ως τον πρώτο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό πρεσβευτή της, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα του αθλήματος στη χώρα. Το ποδόσφαιρο στην Κίνα δέχθηκε πλήγμα από ένα σκάνδαλο «στημένων» αγώνων και την αποχώρηση σπουδαίων διεθνών παικτών από την Σούπερ Λίγκα της χώρας (CSL). Στο νέο ρόλο του, ο Μπέκαμ αναμένεται να βοηθήσει στην προβολή του αθλήματος στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, αλλά και να συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας της CSL σε παγκόσμιο επίπεδο.



ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ


- Ύστερα από φήμες το 2011 ότι ο Μπέκαμ πήγαινε στην Παρί Σεν Ζερμέν (η «Equipe» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο, που είχε τον τίτλο «Έρχεται»), τελικά εντάχθηκε στον σύλλογο του Παρισιού τον Ιανουάριο του 2013 με συμβόλαιο πέντε μηνών. Επίσης, ο Άγγλος σούπερ σταρ ανακοινώνει ότι θα διαθέσει τις αποδοχές του από την Παρί σε φιλανθρωπικούς σκοπούς που αφορούν παιδιά στη γαλλική πρωτεύουσα.

- Στις 24 Φεβρουαρίου έκανε ντεμπούτο στο γαλλικό πρωτάθλημα, περνώντας ως αλλαγή στο 76ο λεπτό του νικηφόρου (2-0) αγώνα με τη Μαρσέιγ στο «Παρκ ντε Πρενς», και δέχθηκε τη θερμή στήριξη των φιλάθλων των γηπεδούχων.

- Στις 28 Απριλίου αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα στον νικηφόρο (1-0) εκτός έδρας αγώνα με την Εβιάν, ενώ η Παρί συνέχισε την... προέλασή της για την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος μετά από 19 χρόνια. Τελικά τα κατάφερε την περασμένη κυριακή με την εκτός έδρας νίκη 1-0 επί της Λιόν, με τον Μπέκαμ να μπαίνει στον αγώνα στις καθυστερήσεις.

- Γίνεται ο πρώτος Άγγλος παίκτης που κατακτά πρωταθλήματα σε τέσσερις διαφορετικές χώρες: στην Αγγλία με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην Ισπανία με τη Ρεάλ Μαδρίτης, στις ΗΠΑ με τους Λ.Α. Γκάλαξι και στη Γαλλία με την Παρί Σεν Ζερμέν.



ΕΚΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ


- Ο Μπέκαμ γνώρισε τη Βικτόρια Άνταμς στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν εκείνη ήταν μέλος των Spice Girls, και αμέσως προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

- Ο Μπέκαμ και η Άνταμς παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 1999, λίγους μήνες μετά τη γέννηση του πρωτότοκου γιού τους, Μπρούκλιν, ενώ έχουν άλλα τρία παιδιά.

Πηγή: skai.gr