Κλείσιμο

Σκοπιανό: Ο Ζάεφ θέλει χρόνο . Επικοινωνία με τον Τσίπρα εντός της ημέρας;

Σε «σαλαμοποίηση» φαίνεται να οδηγείται η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, ακόμη και εάν αρθεί σύντομα η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις από την υπαναχώρηση της γειτονικής χώρας στο ζήτημα του erga omnes.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ θα πραγματοποιηθεί ίσως και σήμερα. Όμως ο σκοπιανός πρωθυπουργός είναι πιθανόν να ζητήσει πρόσθετο χρόνο, τοποθετώντας τυχόν συμφωνία στο τέλος του έτους, καθώς αυτή τη στιγμή οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του είναι έντονες.

Η ελληνική πλευρά πάντως συζητεί μια αναβολή στις αποφάσεις, αλλά όχι πέραν του Σεπτεμβρίου. Ακόμη και με άμεση υπογραφή συμφωνίας όμως, το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί έως το φθινόπωρο, οπότε θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στη γείτονα.

«Ο Ζάεφ και ο Τσίπρας προσπαθούν να βρουν λύση, χωρίς στήριξη από την αντιπολίτευση» σχολιάζει την Κυριακή ο πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων MIA. 

Αισιόδοξος για συμφωνία στο ονοματολογικό εμφανίστηκε πάντως το Σάββατο ο Ζόραν Ζάεφ,επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την επεξεργασία τεχνικών λεπτομερειών του πλαισίου συμφωνίας Κοτζιά - Ντιμιτρόφ. O σκοπιανός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά είναι έτοιμος να επικοινωνήσει μαζί του. 

Η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται οικονομικά ανταλλάγματα για λύση στο Σκοπιανό τόνισε στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Bασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος σε δηλώσεις για «λύση πακέτο» στο χρέος και στο ονοματολογικό. 

Για το Σκοπιανό, ο υπουργός Mεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η συμφωνία θα είναι έναντι όλων και δεν θα υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές στο σύνταγμα της γείτονος. «Θέλουμε να λυθεί με τιμιότητα το Σκοπιανό… είναι δύσκολη απόφαση, δεν είναι εύκολη απόφαση» παραδέχθηκε.

«Για να είσαι εθνική Ελλάδος στο Σκοπιανό πρέπει να σε καλέσει ο προπονητής, εμάς ο προπονητής δεν μας καλεί, είχε κάνει μια συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη αφότου προηγουμένως είχε ξιφουλκήσει κατά της αντιπολίτευσης, είχε γίνει μια επαφή με τον κ. Κουμουτσάκο και μια τηλεφωνική επικοινωνία για το Ίλιντεν» δήλωσε στον ΣΚΑΪ για τον πρωθυπουργό ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. 

«Στο Σκοπιανό στη ΝΔ ακολουθούμε με σταθερότητα τη γραμμή υπευθυνότητας που έχουμε χαράξει εξ αρχής σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα, κάτι που δεν κάνει η κυβέρνηση που αυτοδιαψεύδεται» σημείωσε το Σάββατο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη υπέρ μιας λύσης με σύνθετη ονομασία, erga omnes και αλλαγή συντάγματος - ναι σε λύση, αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση» σημείωσε από πλευράς της στον σταθμό μας η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου. 

Στη θέση της Εκκλησίας για το Μακεδονικό ζήτημα αναφέρθηκεμ και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Αυλώνα όπου βρέθηκε. 

Πηγή: skai.gr