Τσίπρας: Μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό η στάση της ΠΓΔΜ στην Ειδομένη

«Μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για τις χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι αυτού του πολιτισμού» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη χθεσινή (Κυριακή) επίθεση των σκοπιανών αστυνομικών εναντίον των προσφύγων στην Ειδομένη. Σημειώνεται ότι τα Σκόπια κατηγόρησαν την Αθήνα για απραξία σε ό,τι αφορά την αποτροπή των επεισοδίων. 

Περιμένω, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, να δω τη στάση του ΟΗΕ και της Ύπατης Αρμοστείας αν έχουν να πουν κάτι γι αυτές τις συμπεριφορές. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες παρακινήθηκαν από ορισμένους αλληλέγγυους εντός εισαγωγικών –όπως τόνισε, ακόμη και ξένης ιθαγένειας, που διαμένουν στη Γευγελή, και μάλιστα ενημέρωσε ότι πληροφορήθηκε πως συνελήφθησαν.

«Πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών μας, βρίσκουμε απέναντί μας ορισμένες ΜΚΟ που προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες να παραμείνουν στην Ειδομένη, αδιαφορώντας για το συμφέρον τους» δήλωσε. «Ορισμένες από τις οργανώσεις αυτές προσπαθούν να πάρουν κονδύλια παρά να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος» κατήγγειλε ο πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, το κλείσιμο των συνόρων είναι μια πραγματικότητα που η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει, και κάνει αγώνα δρόμου να πείσει τους πρόσφυγες ότι δεν μπορούν να περάσουν και να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας.

Αναφερόμενος ουσιαστικά στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και το ερώτημα «πού είναι το κράτος», είπε ότι «η ελληνική πολιτεία είναι στα πέντε νησιά που δημιούργησε 8.000 θέσεις φιλοξενίας, στις χιλιάδες θέσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης προσφύγων που δημιούργησε, αλλά και στα 90.000 γεύματα ημερησίως που δημιούργησε στους πρόσφυγες». «Αυτές οι δηλώσεις δυσφημούν τη χώρα στο εξωτερικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο, και γι’ αυτό την επισκέπτονται τις επόμενες μέρες ο Πάπας Φραγκίσκος, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε επίσης δημόσια τον πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, ο οποίος δέχθηκε η Πορτογαλία να πάρει περισσότερους πρόσφυγες απ’ όσους της αναλογούν βάσει της συμφωνίας.  Οι δύο χώρες υπέγραψαν κοινή Διακήρυξη Ελλάδας - Πορτογαλίας «για μια δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη».

Tην ανησυχία του για τα γεγονότα στην Ειδομένη εξέφρασαν τόσο το Βερολίνο, όσο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

«Η απάνθρωπη συμπεριφορά των Σκοπίων στην Ειδομένη δεν έχει θέση στην ΕΕ» δήλωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον κ. Κόστα.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, επέμεινε μέσω του ΣΚΑΪ ότι χθες οι σκοπιανοί αστυνομικοί έδρασαν στο δικό τους έδαφος και όχι στο ελληνικό. Όπως υποστήριξε ο υπουργός, ο φράχτης έχει κατασκευαστεί δύο με τρία μέτρα πίσω από τη συνοριακή γραμμή, εντός σκοπιανού εδάφους και εκεί σημειώθηκαν τα επεισόδια.

Για «δύσκολη» και «επικίνδυνη» κατάσταση στην Ειδομένη, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Γιώργος Κυρίτσης εκπρόσωπος Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής για τους Πρόσφυγες, ενώ κατηγόρησε τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ για «αψυχολόγητη βία.»

Πηγή: skai.gr