Τσίπρας: Η Τουρκία ζητά από την ΕΕ περισσότερα από αυτά που προσφέρει

Την αντίθεση της Ελλάδας σε άνοιγμα οποιουδήποτε ενταξιακού κεφαλαίου της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, που αφορά την Κύπρο εξέφρασε εκ νέου την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

«Η Τουρκία ζητά από την ΕΕ περισσότερα από αυτά τα οποία προσφέρει» ανέφερε χαρακτηριστικά την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην σύνοδο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου παρευρέθηκε ως παρατηρητής.

. «Φαινομενικά επιθυμεί να επισπεύσει την ενταξιακή διαδικασία, ενώ στην πράξει επιδιώκει να δυσχεράνει την θέση της κυπριακής κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτόν απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης του Κυπριακού» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία δεν ζητά ξεπάγωμα κεφαλαίων που θα την πίεζαν να υιοθετήσει διαφορετική πολιτική σε συγκεκριμένους τομείς, ζητά να ξεπαγώσουν τα κεφάλαια που έχει παγώσει η Κύπρος... Και δεν είναι τυχαίο ότι η τακτική αυτή ασκείται την ίδια στιγμή που διαφαίνεται σοβαρή προοπτική επίλυσης του Κυπριακού» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι στο θέμα αυτό επανήλθε ο κ. Τσίπρας και στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του είπε ότι αυτά που παίρνει η Τουρκία από την συμφωνία είναι ήδη αρκετά, και ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να προχωρήσει, αλλά όχι με ξεπάγωμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος.

Ο πρωθυπουργός, αιτιολογώντας την θέση αυτή, επισήμανε ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας είναι η επίλυση του Κυπριακού, και ότι το άνοιγμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, ουσιαστικά υπονομεύει το ενδεχόμενο αυτό.

«Η Ελλάδα δίνει μάχη για να κατοχυρωθούν στο τελικό κείμενο των Βρυξελλών συγκεκριμένα μέτρα και να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές και να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης» σχολίαζαν εξάλλου  κυβερνητικοί κύκλοι.

Την Πέμπτη οι χώρες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία πριν τις σημερινές συνομιλίες που στοχεύουν σε μια συμφωνία με την Τουρκία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα. Οι διαβουλεύσεις για την τελική απόφαση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Πηγή: skai.gr