Βρυξέλλες: Η Άγκυρα θέλει να παρακάμψει τη Λευκωσία για την ένταξή της

Έντονες πιέσεις στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να παρακαμφθεί η Λευκωσία και να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη τής Τουρκίας στην ΕΕ, θα ασκήσει ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τις σημερινές (Παρασκευή) διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, δήλωσε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος έφτασε στις Βρυξέλλες αργά χθες Πέμπτη, δεν είχε δει ακόμα την τελευταία συμφωνία που ενέκριναν χθες οι χώρες της ΕΕ πριν τις σημερινές συνομιλίες που στοχεύουν σε μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκιάς για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσει σε όλα τα άρθρα.

"Η ΕΕ πρέπει να δει τη συνολική εικόνα", είπε ο αξιωματούχος για την διαδικασία ένταξης, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω του Κυπριακού.

"Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για την διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τα αρχικά κριτήρια για πολλά κεφάλαια, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που (χρειάζονται) να γίνουν για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια, και αυτή παραμένει η προσδοκία μας" πρόσθεσε.

Για ύπαρξη δυσκολιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την εκπλήρωση των όρων που έχει θέσει η Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης έκανε λόγο, πριν τη συνάντησή του με τους ευρωπαίους ηγέτες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος, με τη στήριξη της Ελλάδας, αρνείται να ανοίξει κεφάλαια που αφορούν τις διμερείς της σχέσεις με την Τουρκία, αν η Άγκυρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει στις Βρυξέλλες τον Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε ότι "η Κύπρος δεν δέχεται πιέσεις, ούτε βολιδοσκοπείται ως προς τη στάση της στο θέμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας."

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ