«Λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες: Κατέληξαν σε συμφωνία οι «28»

Οι ηγέτες των 28 κρατών της Ε.Ε κατέληξαν σε κοινή πρόταση προς την Τουρκία, όπως αποκάλυψαν σε δηλώσεις τους μετά το τέλος του δείπνου εργασίας για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

Οι ηγέτες των «28» της Ε.Ε. θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, με πρώτη τη συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Εξερχόμενος του κτιρίου, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Παρασκευή θα είναι δύσκολη ημέρα, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, απάντησε σε δημοσιογράφους  πως «αν χρειαστεί» προτίθεται να θέσει βέτο.

Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε χαρακτηριστικά: «Καταλήξαμε στα βασικότερα σημεία ενός σχεδίου που θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας».  Πρόσθεσε ότι βασικό στοιχείο είναι να περιορίσει η Τουρκία την παράνομη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά. «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, πρέπει να της δοθούν τα μέσα για να αντιμετωπίσει την κρίση προσφύγων», πρόσθεσε. Τέλος, πρόσθεσε ότι «κάθε αίτηση παροχής ασύλου θα εξετάζεται ξεχωριστά, όσο δύσκολο και αν είναι».

Πηγή: skai.gr