Τσίπρας: Οι αγορές για μακρά περίοδο εχθρικές στην Ελλάδα – Θα δώσουμε λύση στο χρέος

Κατά της κυβέρνησης, των «αγορών» και της γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη έβαλλε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισηγητική του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας μάλιστα ότι «γνωρίζουμε ότι οι αγορές θα είναι για μακρά περίοδο εχθρικές προς την Ελλάδα, εμείς έχουμε δικό μας σχέδιο και δικό μας στόχο, μόνο με ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους οι αγορές θα σταματήσουν να είναι εχθρικές». Στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε «μεγάλη κοινωνική βιώσιμη λύση στο ζήτημα του χρέους».

«Οι αγορές, είναι αγορές, κοιτούν τα δικά τους συμφέροντα. Χρέος των κυβερνήσεων είναι η προστασία των συμφερόντων των κοινωνιών, όχι των αγορών» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Παρά την υπόσχεση των εταίρων για συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους μετά την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων καμία συζήτηση για την ταμπακιέρα δεν έγινε. Επιμένει η κυβέρνηση ότι είναι βιώσιμο το χρέος τότε γιατί γίνονται συζητήσεις;» διερωτήθηκε.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά ξεφουσκώνει με πάταγο και μαζί της ξεφούσκωσε ήδη η φούσκα του success story, το προεκλογικό επικοινωνιακό τέχνασμα της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο και από το ΔΝΤ», τόνισε ο Αλέξης Τςίπρας στην εισηγητική του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

«Έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας, δεν επιχαίρουμε για τις εξελίξεις και για την αποτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά, το δικό μας σχέδιο δεν είναι φούσκα επικοινωνιακή δεν είναι πυροτέχνημα προϋποθέτει κατάργηση εφαρμοστικών νομών και μεγάλη κοινωνική βιώσιμη λύση στο ζήτημα του χρέους» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ .

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ότι «δεν τους απασχολεί η επόμενη ημέρα το μόνο που ξέρουν είναι να διαχειρίζονται επικοινωνιακά και μόνο τις αγωνίες του λαού να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία, και επειδή διαισθάνονται ότι οι ίδιοι δεν θα έχουν επόμενη ημέρα, δεν διστάζουν να υπονομεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σταθερότητα στη χώρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτιθέμενος στην κυβέρνηση συμπλήρωσε «πως ο πανικός των κυβερνητικών εταίρων ιδιαίτερα μετά την παρουσίαση του προγράμματός μας στη Θεσσαλονίκη, στάθηκε αρκετός ώστε να αναφανεί το πλήρες αδιέξοδο της εμμονής τους, τονίζοντας πως το μόνο που τους νοιάζει είναι να παραμείνουν στις καρέκλες τους.»

Για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «η πολιτική της ηγεσία είναι ανίκανη να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα το μέγεθος της κρίσης κάτω από την κοντόφθαλμη γερμανική ηγεμονία, επιμένουν στη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, τα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης μόνο δυστυχία φέρνουν».

«Η φούσκα έσκασε, και αποκαλύπτει την πιο σκληρή πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία (...) βρισκόμαστε όχι στο ίδιο, αλλά σε χειρότερο σημείο από τότε που μπήκαμε στο μνημόνιο» υποστήριξε δε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τη στάση της κυβέρνησης ως προεκλογικό πυροτέχνημα ψεύτικης εξόδου από το μνημόνιο και τρία ταξίδια, στο Παρίσι, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, ήταν αρκετά για να αποκαλυφθεί ότι βρισκόμαστε όχι στο ίδιο αλλά σε χειρότερο σημείο από αυτό που βρίσκονταν η χώρα πριν το μνημόνιο".

«Κανένα επικοινωνιακό τρικ δεν μπορεί να εξωραΐσει αυτή την εικόνα, η κυβέρνηση Σαμαρά αφήνει μια χώρα χρεοκοπημένη» σημείωσε, και στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από το λαό ισχυρή λαϊκή εντολή.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί το δρόμο της πόλωσης, κατηφόρα που δεν θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η εγγύηση της σταθερότητας, με ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης και ολοκληρωμένο σχέδιο διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε για άλλη μια φορά εκλογές το συντομότερο δυνατό, καθώς όπως τόνισε Ελλάδα δεν έχει περιθώρια θα συνεχίσει αυτόν τον καταστροφικό δρόμο. Και μάλιστα δήλωσε πως¨ όσο πιο ισχυρή και ευρεία θα είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η θέση της χώρας και του λαού και η δυνατότητα να διαπραγματευτεί¨.

Κάλεσε δε, τους βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας «ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει πολιτικά παιχνιδάκια στην πλάτη του λαού και να κρατά αμφίσημη στάση. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα ορόσημο...» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για την στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα τόνισε πως ¨είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με άλλες προοδευτικές δυνάμεις και πρόσωπα. Να χαράξουμε κοινή γραμμή, ανοιχτά, καθαρά και ξάστερα, δημόσια.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο εσωτερικό του κόμματος συμπλήρωσε πως πρέπει το κόμμα να ξεπεράσει τις αδυναμίες του. Τον μικροπαραγοντισμό και τον μεγαλοπαραγοντισμό. Τις τρικυμίες μέσα στα ποτήρια. Τις υπαρξιακές κρίσεις και κρίσεις ταυτότητας για ψύλλου πήδημα. Να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο το κόμμα στην κοινωνία. Να συγκροτήσουμε συμμαχίες. Με κοινωνικές αναφορές. Στην βάση της αξιοπιστίας και της ανοιχτής πολιτικής συνεννόησης. Χωρίς να ξεπλένουμε κανέναν αλλά κυρίως χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε.¨

Απευθυνόμενος στους ανεξάρτητους βουλευτές τόνισε πως τους καλούμε να πάρουν ανοιχτή και ξεκάθαρη θέση. Κανείς δεν έχει δικαίωμα σε τέτοιες στιγμές να παίζει πολιτικά παιχνιδάκια πάνω στην πλάτη του λαού. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να τροφοδοτεί σενάρια κρατώντας αμφίσημη στάση.

Μάλιστα ξεκαθάρισε πως ¨δεν υπάρχουν περιθώρια για τακτικισμούς και πολιτικά παιχνίδια. Δεν υπάρχουν δύο βάρκες. Η διαχωριστική γραμμή έχει ήδη τραβηχτεί¨

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε πως «χωρίς να αποκλείουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η εκλογή για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα ορόσημο. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει τον αριθμό βουλευτών που χρειάζεται για να συνεχίσει τον καταστροφικό της δρόμο. Αυτό φάνηκε καθαρά και στην κοινοβουλευτική
συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.»
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, Αντώνης Αντζολέτος