Συνιστώσα Λαφαζάνη: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται «δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης»

Τις δικές της «Θέσεις» για το ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική, ιδεολογική ανάπτυξή του κόμματος κατέθεσε η συνιστώσα Αριστερή Πλατφόρμα, του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο των Θέσεων, η Αριστερή Πλατφόρμα διακατέχεται από μείζονα ανησυχία για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, γεγονός που θα τον αποξενώσει από τα κοινωνικά στρώματα που τον στηρίζουν.

Ως αντίδοτο, η συνιστώσα τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ένα «δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης» της παράταξης, με σκοπό να αντιμετωπισθεί κάθε ενδεχόμενη τάση «αναδίπλωσης και εξετάσεων συστημικής ‘υπευθυνότητας’.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταστεί προγραμματικά πιο αξιόπιστος, φερέγγυος, διεισδυτικός και αποδεκτός από το λαό, πρέπει να γίνει αυθεντικά πιο εναλλακτικός με κοινωνικούς λαϊκούς όρους, να ανακόψει κάθε τάση προγραμματικής αναδίπλωσης και ‘στρογγυλέματος’, να εγκαταλείψει ενδεχόμενες ‘φοβικές’ εμμονές για επιθέσεις του κατεστημένου και να προχωρήσει σε μια νέα προγραμματική αντεπίθεση εφ' όλης της ύλης και σε όλα τα μέτωπα», συμπληρώνει χαρακτηριστικά το κείμενο Θέσεων της Αριστερής Πλατφόρμας.

Σημειώνεται πως το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής τόνισε πως «τώρα είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, στην εμβάθυνση και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε ΣΥΡΙΖΑ των μελών». Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητήσει την αυτοδιάλυση των συνιστωσών και την αναδιοργάνωση της παράταξης.

Συμμαχία με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Προτείνει επίσης ένα μεγάλο αριστερό πολιτικοοικονομικό μέτωπο για κυβέρνηση της Αριστεράς και την προοδευτική ανατροπή.

Ειδικότερα, η συνιστώσα του κ. Λαφαζάνη προτείνει συμπόρευση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, κατά πρώτο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που θα έδινε «ισχυρό αριστερό προβάδισμα στο πολιτικό σκηνικό».

Ε.Ε. και ΟΝΕ, μόνο ανατρέπονται

Στο Ευρωπαϊκό «μέτωπο», οι Θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας σημειώνουν πως οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν πως «τόσο η Ευρωζώνη, όσο και η ΕΕ, δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επαναθεμελιώνονται, αλλά μόνο ανατρέπονται», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, που απαιτεί καλή προετοιμασία, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «καταστροφή» ή εθνική απομόνωση».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ