Νέα προσπάθεια αναστολής της συνθήκης Σένγκεν από Γαλλία-Γερμανία

Κοινή επιστολή στη δανέζικη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέστειλαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας ζητώντας να δοθεί το δικαίωμα στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να επαναφέρουν μονομερώς για 30 ημέρες τους συνοριακούς ελέγχους σε πρόσωπα. Η επιβολή των ελέγχων θα γίνεται εφόσον μία εθνική κυβέρνηση πιστεύει ότι άλλες χώρες-μέλη, κυρίως στο νότο και στην ανατολή της ΕΕ, δεν φυλάσσουν επαρκώς τα εξωτερικά σύνορά τους.

Οι Κλωντ Ζουεάν και Χανς-Πέτερ Φρίντριχ ζητούν από την Κοπεγχάγη να φέρει το θέμα προς συζήτηση στη συνάντηση των αρμοδίων υπουργών την επόμενη εβδομάδα, αν και η Δανία φέρεται να προτιμά η συζήτηση να διεξαχθεί τον Ιούνιο, μετά την ολοκλήρωση των γαλλικών εκλογών.

Η επιστολή δεν αναφέρει συγκεκριμένες χώρες που προκαλούν ανησυχία σε Παρίσι και Βερολίνο ως προς τη φύλαξη των συνόρων τους, αλλά όπως σχολιάζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς που αποκαλύπτουν την επιστολή, οι δύο υπουργοί φωτογραφίζουν την Ελλάδα.

Το θέμα έχει τεθεί ξανά προς συζήτηση στο πρόσφατο παρελθόν από το Νικολά Σαρκοζί. Η νέα προσπάθεια προσωρινής αναστολής ισχύος της συνθήκης του Σένγκεν προβλέπει σημαντικά περιορισμένο ρόλο για την Κομισιόν, η οποία απλά θα γνωμοδοτεί επί της σκοπιμότητας άρσης των επιβληθέντων περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών, με την απόφαση να λαμβάνεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός