Κλείσιμο

O δεκάλογος της τρόικας προς Αθήνα

Σκληρά μέτρα που θα δοκιμάσουν τη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά και την αντοχή της κοινωνίας, ζητεί η τρόικα από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που τη στηρίζουν, ώστε να συνεχιστεί η παροχή της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα. Χθες, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος ενημέρωσε σχετικά τους βασικούς υπουργούς που θα κληθούν να διαμορφώσουν και να νομοθετήσουν τα μέτρα αυτά.

Οι παρεμβάσεις που ζητούνται από την τρόικα πρέπει να αποφασιστούν άμεσα από την κυβέρνηση. Αφού το πράξει αυτό -και εάν υπάρξει μία κατ' αρχήν συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI+)- ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να ζητήσει από τους εταίρους μας στην Ευρώπη την άμεση και επίσημη έναρξη των διαδικασιών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την κατάρτιση του νέου προγράμματος. Άλλωστε, θα πρέπει έως τις 20 Μαρτίου να έχουν εκταμιευθεί τα 89 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης του νέου δανείου.

Η τρόικα έχει υποβάλει στην κυβέρνηση -από τις 23 Ιανουαρίου- ένα 10σέλιδο κείμενο με τα μέτρα που κρίνει απαραίτητα. Πάντως, παράγοντες με γνώση των συζητήσεων υποστηρίζουν ότι η τρόικα ενδέχεται να πιέσει και για μέτρα που δεν αναφέρονται ευθέως στο έγγραφο, όπως η παρέμβαση στον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Γενικότερα, η τρόικα καθιστά σαφές ότι τα νέα μέτρα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Πρώτον, στις «προαπαιτούμενες δράσεις» (prior actions). Αφορούν μέτρα που πρέπει να αποφασιστούν και να εφαρμοστούν άμεσα (έως τα τέλη Φεβρουαρίου). Οι παρεμβάσεις αυτές θα περιληφθούν στο νομικό κείμενο της συμφωνίας για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI-MoU). Δεύτερον, στα «πρόσθετα μέτρα και προσαρμογές του προγράμματος». Πρόκειται για τα νέα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση και τα οποία θα περιληφθούν στο νέο Μνημόνιο που θα υπογραφεί στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου.

Στις προαπαιτούμενες δράσεις περιλαμβάνονται:

1. Πλήρης εφαρμογή των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Συγκεκριμένα:

- αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 25%,

- εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στα ειδικά μισθολόγια,

- εξορθολογισμός των πρόσθετων αμοιβών στη γενική κυβέρνηση και άμεσο κλείσιμο - συγχώνευση των φορέων που έχουν συμφωνηθεί.

2. Λήψη οποιουδήποτε μέτρου χρειαστεί για να μειωθεί το έλλειμμα του 2012 βάσει των στόχων που έχουν τεθεί. Αρχική εκτίμηση είναι ότι θα απαιτηθούν μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ ή 2,2 δισ. ευρώ, αλλά και επιπλέον μέτρα λόγω της ύφεσης που εκτιμάται ότι φέτος θα είναι τελικά μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά προβλεπόταν. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα μέτρα θα πρέπει να αφορούν μόνο τις δαπάνες. Μάλιστα, δίνονται και παραδείγματα, όπως:

- το κλείσιμο επιπλέον φορέων με άμεσες απολύσεις

- η περικοπή αμυντικών δαπανών και

- η μείωση των δαπανών υγείας (φαρμακευτικές και νοσοκομειακές).

3. Αυστηρότερος έλεγχος του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις και αυστηρότερος έλεγχος των εισακτέων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

4. Υιοθέτηση νομοθεσίας για την ελαστικοποίηση των μισθών. Ο ακριβής τρόπος είναι υπό συζήτηση.

5. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 5%.

6. Δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου και μείωση των επικουρικών συντάξεων.

7. Αναίρεση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

8. Νομοθεσία για την περαιτέρω απελευθέρωση υπηρεσιών και αγορών.

9. Προώθηση νόμου που θα δίνει τέλος στη μεταβατική περίοδο για την απελευθέρωση του κλάδου των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και πλήρης απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.

10. Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Δικαιοσύνης έως τα τέλη Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και δεν περιλαμβάνεται στις «προαπαιτούμενες δράσεις», η τρόικα ζητεί μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους την αποκρατικοποίηση δύο ή τριών μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων του Δημοσίου.


Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με τρόικα, το απόγευμα

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, θα έχει στις 4 το απόγευμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, αναμένεται να βρεθεί το κείμενο για το νέο μνημόνιο, που η τρόικα επέδωσε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, και το οποίο συναντά ήδη τις αντιδράσεις κομμάτων και κοινωνικών εταίρων.


Πηγή: skai.gr