Διαπραγματεύσεις Αθήνας – IIF για τελική συμφωνία

Συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή, στις 12.30 το μεσημέρι, οι εντατικές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές για το πρόγραμμα της ανταλλαγής ομολόγων (PSI) προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Πρόοδο στις συνομιλίες για την πορεία του προγράμματος διαπιστώνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του μετά την συνάντηση του εκπροσώπου των ιδιωτών πιστωτών Τσαρλς Νταλάρα με τον Λουκά Παπαδήμο.

Ο πρωθυπουργός είχε την Πέμπτη βράδυ συνάντηση με τον Τσαρλς Ντάλαρα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η απομείωση του χρέους θα είναι κοντά στο 65%, ενώ το επιτόκιο των νέων ομολόγων θα διαμορφώνονται από 3,5% έως 4,65% και μετά το 2020 θα προσαυξάνεται με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι η συμφωνία για το PSI θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 23 Ιανουαρίου οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Το PSI συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη οι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς, Καρατζαφέρης, με τον πρωθυπουργό, στην οποία επαναβεβαιώθηκε η στήριξη των πολιτικών αρχηγών στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπαδήμος παρουσίασε κείμενο στους τρεις αρχηγούς στο οποίο περιέγραφε το πλαίσιο για την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης αλλά και το περίγραμμα των μέτρων που θα πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα ώστε να ολοκληρωθεί το PSI και να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση. Συμφωνήθηκε νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη έθεσε παραμέτρους για την επιτυχία της συμφωνίας για το PSI όπως αν θα είναι αρκετά χαμηλό το επιτόκιο, τι διάρκεια θα έχει και τι δίκαιο θα επικρατήσει.
Πηγή: skai.gr