Αντίθετες απόψεις κατά την ακρόαση των μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ

Στα δύο χωρίζονται τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τις καταγγελίες του πρώην μέλους του Δ.Σ. της αρχής Ζωής Γεωργαντά κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος.

Κατά την ακρόαση των πρώην μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η κα Ζωή Γεωργαντά επέμεινε στις καταγγελίες κατηγορώντας τον πρόεδρο της αρχής Ανδρέα Γεωργίου για αυταρχική συμπεριφορά που –όπως είπε- οδήγησε μια ανεξάρτητη επταμελής αρχή, να γίνει ενός ανδρός αρχή και να καταργηθεί η ανεξαρτησία της. Σε ότι αφορά στο έλλειμμα εκτίμησε ότι είναι ένα αυθαίρετος αριθμός που δεν βασίζεται σε επιστημονικές μετρήσεις και έρευνες και γι’ αυτό –πρόσθεσε- έχουν περιληφθεί μέσα στο έλλειμμα ένας κατάλογος ΔΕΚΟ που έχει γίνει λάστιχο. «Μια περιλαμβάνει 13 επιχειρήσεις, μια 151…» είπε χαρακτηριστικά.

«Η απογραφή η φετινή ήταν η χειρότερη στην ιστορία της στατιστικής μας υπηρεσίας. Θα πρέπει να περάσει η ΕΛΣΤΑΤ από καθαρτήριο. Δεν μπορεί τα στατιστικά μας στοιχεία να γίνονται λάστιχο. Δεν μπορεί να δυσφημιζόμαστε συνεχώς στο εξωτερικό» κατέληξε η κα Γεωργαντά.

Για αβασάνιστη ταξινόμηση των ΔΕΚΟ έκανε λόγο και ο πρώην αντιπρόεδρος της αρχής Νίκος Λογοθέτης εκτιμώντας ότι το έλλειμμα θα έπρεπε να είναι μικρότερο. Ο κ. Λογοθέτης κατήγγειλε τον πρόεδρο της αρχής ότι συστηματικά απαγόρευε στα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ οποιαδήποτε εμπλοκή στο θέμα του ελλείμματος και της απογραφής.

«Η κατηγορία μου είναι ότι η αβασάνιστη ταξινόμηση των ΔΕΚΟ δεν εξηγήθηκε ποτέ, με ποια κριτήρια ή τελικά πως υπολογίστηκε το έλλειμμα που πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι πολύ μικρότερο» είπε χαρακτηριστικά.

Λάθος κριτήριο την εισαγωγή των ΔΕΚΟ στον υπολογισμό του ελλείμματος χαρακτήρισε και ο Κωνσταντίνος Σκορδάς.

Αντίθετη άποψη για τον υπολογισμό του ελλείμματος είχε ο Ανδρέας Φιλίππου που εκτίμησε ότι τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν αρμοδίως ενώ το έλλειμμα δεν διογκώθηκε αλλά αντιθέτως υποεκτιμήθηκε. Ο κ. Φιλίππου πάντως κατέγραψε και τη μη σύγκληση του Δ.Σ. εξηγώντας την αποφυγή αυτή εκ μέρους του προέδρου της αρχής, στο ότι ήθελε να αλλάξει το νόμο για τη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ.

Στη μη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής εστίασε το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ Στέλλα Μπαλφούσια κάνοντας λόγο για αδράνεια αλλά παράλληλα μίλησε για πολύ σοβαρό έργο στην ΕΛΣΤΑΤ, προσθέτοντας « ο πρόεδρος εργάστηκε πολύ και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Τα στοιχεία για την οικονομία έχουν βελτιωθεί ποιοτικά και θεωρώ ότι η χρήση του επιχειρήματος για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος είναι βλαπτική και αποπροσανατολιστική».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Συμιγιάννης που εκπροσωπούσε την Τράπεζα της Ελλάδας στη ΕΛΣΤΑΤ έκανε λόγο για ένα τεράστιο έργο το οποίο και η Eurostat χαρακτήρισε ποιοτικό.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης πάντως κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής κατηγόρησε την κα Γεωργαντά ότι έχει δύο καταδικαστικές αποφάσεις για παράνομη είσπραξη επιδομάτων από το ΚΕΠΕ και παρουσίασε για δικό της διδακτορικό μία έκθεση του ΟΗΕ.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου