Του Φώτη Καρύδα*

Γαλοπούλα, κούρκος ή διάνος. Όπως και να αποκαλέσουμε τα συμπαθέστατα πουλιά του γένους Μελεαγρίς θα τα συνδέσουμε απαραίτητα με τα Χριστούγεννα. Μπορεί η γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι να αποτελεί ξενόφερτο έθιμο, όμως έγινε δεκτή και στην ελληνική, όπως και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή, κουζίνα με αποτέλεσμα να παραπέμπει σε έδεσμα της μεγαλύτερης γιορτής της χριστιανοσύνης. Και όπως τα αρνάκια «θυσιάζονται» τη Μεγάλη Εβδομάδα έτσι και οι γαλοπούλες δεν ανυπομονούν να έρθουν Χριστούγεννα. 

Όπως οι γαλοπούλες δεν περιμένουν με… λαχτάρα τα Χριστούγεννα, έτσι και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας δεν ανυπομονεί να έρθουν εκλογές. Μία αποτυχία θα τον θέσει εκτός ηγεσίας του κόμματος και αυτό είναι κάτι που δεν θέλει ούτε… να το σκέφτεται. Ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση του Κυριακού Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μαζί με τον αέρα αισιοδοξίας που «φύσηξε» από τον Βορρά προς τον Νότο, ήρθε και το μήνυμα ότι αυτή η αποτυχία θα είναι άνευ προηγουμένως.  

Αυτό το μήνυμα έφτασε και στην Κουμουνδούρου που ψάχνει, με παρωχημένα τεχνάσματα περασμένων δεκαετιών, να βρει τρόπο να κηλιδώσει τη συγκλονιστική εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Ίσως ακούσουμε σε λίγες ημέρες τον κ. Τσίπρα να μιμείται και πάλι τη φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου προκειμένου να δελεάσει τη μεσαία τάξη, αυτή την τάξη που, επί πρωθυπουργίας του, την «τσάκισε». Ίσως να αναφερθεί στο παρελθόν αλλά, σίγουρα, δεν μπορεί να μιλήσει για το μέλλον. Αυτό το μέλλον στο οποίο άνοιξε ένα παράθυρο αισιοδοξία η ομιλία του Πρωθυπουργού.  

Ήταν η πρώτη φορά που εξαγγέλθηκαν από Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τόσο συγκεκριμένα μέτρα για τη νέα γενιά. Μέτρα που θα βοηθήσουν τους νέους μας να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους ζωή με κάποια εφόδια. Μέτρα που έχουν ως στόχο το άνοιγμα προοπτικών για τη νεολαία μας, μία νεολαία που δοκιμάστηκε πολύ με την πανδημία.           

Αυτή τη φορά το «καλάθι» της ΔΕΘ ήταν διαφορετικό. Οι εξαγγελίες είχαν στόχο και σκοπό. Δεν ήταν παροχές για να… χαϊδέψουν. Εκτός από τη στήριξη της απασχόλησης των νέων, είχαμε, μεταξύ άλλων, την προστασία από τις αυξήσεις στο ρεύμα και την περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών και φόρων. Εξαγγελίες που πριν γίνουν είχαν δουλευτεί σε βάθος ώστε η στήριξη να είναι πραγματική και καθολική. 

Κι ας έρθουμε τώρα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Προετοιμασμένος όσο κανένας. Με μεγάλη αυτοπεποίθηση ήταν έτοιμος να απαντήσει σε κάθε ερώτημα δημοσιογράφου και έδειχνε ότι ήξερε τι συμβαίνει σε κάθε τομέα της χώρας και σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.   Πειστικός χωρίς κομπασμούς και μεγαλοστομίες μπορούσε να μιλήσει από την ανανέωση του αλιευτικού αποθέματος μέχρι για μια καινοτόμο μέθοδο καλλιέργειας ρυζιού στη Χαλάστρα της Θεσσαλονίκης.    

Σοβαρός, διαβασμένος και ήρεμος έδειξε τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όσο και κατά τη συνέντευξη Τύπου όλα αυτά τα στοιχεία για τα οποία ξεχώρισε και έφτασε στο αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας. Έδειξε ότι είναι ο πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και ότι νοιάζεται για όλους όσοι κατοικούν σε αυτή τη χώρα. Ακόμα και στο θέμα των εκλογών ήταν ξεκάθαρος. «Θα πάω σε δεύτερες εκλογές εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν θα καταφύγει σε σχηματισμό κυβέρνησης με… όποιον βρει μπροστά του μόνο και μόνο για να συνεχίσει να κάθεται στην καρέκλα του πρωθυπουργού.  

Ακόμα και οι μεγαλύτεροι επικριτές του Κυριάκου Μητσοτάκη ενδόμυχα αναγνώρισαν ότι η ηγετική εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη του έδωσε πολλούς πόντους στη συνείδηση του απλού πολίτη, ενός πολίτη που έχει την ανάγκη να γνωρίζει ότι η χώρα διαθέτει μία υπεύθυνη κυβέρνηση, η οποία ανά πάσα στιγμή γνωρίζει που πατάει και που βρίσκεται, δεν ονειροβατεί και δεν φαντασιώνεται… σκισίματα μνημονίων. Κανένας δεν θέλει να περπατάει με λυμένα κορδόνια στην άκρη ενός γκρεμού και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη, έδειξε ότι και… δεμένα τα κορδόνια είχε και τη χώρα από τον γκρεμό απομάκρυνε.  

Και έτσι ερχόμαστε στο ερώτημα: γιατί να θέλει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εκλογές; Αυτοδυναμία διαθέτει, στις δημοσκοπήσεις έχει σαφέστατο προβάδισμα, η ελληνική οικονομία, παρά την πανδημία που, δυστυχώς, δεν μας έχει εγκαταλείψει, έχει αρχίσει να ανακάμπτει και οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ανοδικοί, επίσης διαθέτει ένα σοβαρό μεταρρυθμιστικό έργο και ο λαός της έχει δώσει ακόμη άλλους 20 μήνες για να το ολοκληρώσει. Οπότε ποιος είναι αυτός που διακινεί τις φήμες για εκλογές; Η Αντιπολίτευση. Ελάχιστες ημέρες λοιπόν έχουν μείνει μέχρι την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και εκεί θα δούμε εάν θα έχει την τόλμη να ζητήσει προσφυγή στις κάλπες. Καμία γαλοπούλα όμως δεν... ψήνεται να "αναζητήσει" τα Χριστούγεννα...   

Ο Φώτης Καρύδας είναι δημοσιογράφος