Κλείσιμο

Του Φώτη Καρύδα*

Κάτι έχει αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδος.Στην αρχή, οι αλλαγές ήταν… αθόρυβες και η δυναμική τους φαινόταν από περιστατικά όπως αυτή της προσπάθειας εισβολής από τον Έβρο, το 2020, εκατοντάδες παράτυπων μεταναστών. Στη συνέχεια, οι αλλαγές φάνηκαν με πράξεις.Υπογραφές μνημονίων με όμορες χώρες, αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ και, ξαφνικά, η Ελλάδα από θεατές των εξελίξεων μετατροπής σε ένα σημαντικό πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε ένα πυλώνα σταθερότητας τον Ποιον οι μεγάλοι «παίκτες» τον θέλουν σύμμαχο.   

Με πολύ προσεκτικές και μετρημένες διπλωματικές κινήσεις, και ένα κυβερνητικό επιτελείο που γνωρίζει πολύ καλά τις ισορροπίες, η Ελλάδα αναφέρθηκε σε διεθνές επίπεδο. Έτσι φτάσαμε στην υπογραφή συμφωνίας με τη Γαλλία για άμεση στρατιωτική συνδρομή προς την Ελλάδα, και αντιστρόφως, σε περίπτωση απειλής, καθώς και στην αγορά 3+1 φρεγατών Belhara που θα βοηθήσουν στην ανανέωση του Πολεμικού μας Ναυτικού.Από την άλλη πλευρά, η πενταετής ανανεωμένη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ ανύψωσε τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα νέο επίπεδο, στο οποίο, κατά το παρελθόν, δεν είχαν φτάσει ποτέ.    

Ιδιαίτερα σημαντική όμως θεωρείται από τους ειδικούς η πολυεπίπεδη αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.Μέσα από αυτήν δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον σε σχέση με την προστασία της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ελλάδας και, φυσικά, ενισχύει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με αυτή τη συμφωνία επέστρεψαν οι ιστορικοί δεσμοί των δύο χωρών και η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει αμυντική «ομπρέλα» στην Ελλάδα.   

Μετά τη γαλλική, ήρθε και η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ.Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον εγκατέλειψε την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία. Μέσα από αυτή την Ελλάδα αναδεικνύεται ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.Οι ΗΠΑ στηρίζουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ζητούν να υπάρχει σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Μέσα από την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαιώνεται de facto η άσκηση πλήρων κυριαρχίας και η στρατιωτικοποίηση της Ελλάδος στα νησιά της.     

Δυστυχώς σε… αμόκ βρέθηκε και μία μικρή μερίδα Ελλήνων που πραγματοποίησαν διαδηλώσεις προσπαθώντας να πείσουν το κοινό για επικίνδυνες συμφωνίες και για κινήσεις που εξυπηρετούν άλλα «σχέδια»… Το μόνο που δεν είπαν είναι ότι… συμφωνούμε με τα τουρκικά ΜΜΕ.  

Όλοι αυτοί λησμόνησαν -ή αγνόησαν για λόγους συμφέροντος- κάτι βασικό: Οι κινήσεις που κάνει η Ελλάδα δεν γίνονται για να απειλήσει. Η Κυβέρνηση της χώρας έχει ως στόχο στο να επενδύσει στην ευημερία και τη σταθερότητα. Η απόκτηση αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων με σύγχρονη τεχνολογία αποτελεί έναν τρόπο για να σταματήσει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια, πριν ακόμα αυτή… γεννηθεί. Αυτές οι κινήσεις ενισχύουν την ευρύτερη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μιας σταθερότητας που είχε μπει σε κίνδυνο εξαιτίας της επεκτατικής τουρκικής πολιτικής. 

Ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία έχουν και οι «τριγωνικές» συνεργασίες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.Έτσι, έχουμε Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος, Ελλάδα - Κύπρος - Ιορδανία.Έχουμε συμφωνίες με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο… Συνεργασίες που ισχυροποιούν τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.Μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που είχαμε χρόνια να κάνουμε να ασκηθούμε από τη χώρα μας, εάν είχε ασκηθεί και ποτέ… 

Ο Φώτης Καρύδας είναι δημοσιογράφος