ΑΠΟΨΕΙΣ


Ο αρχηγός στα δύσκολα φαίνεται!

Οι πολίτες θα δώσουν την ψήφο τους στην Κεντροαριστερά, αν πειστούν ότι μπορεί να συμβάλει θετικά στην επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Αναδημοσίευση από την Athens Voice

Από τον επόμενο αρχηγό της Κεντροαριστεράς περιμένω ένα πράγμα. Μια στέρεη και πειστική θέση για την επόμενη μέρα.

Δεν εννοώ συγκεκριμένες θέσεις για επιμέρους ζητήματα όπως αυτά που αρέσουν σε μας τους δημοσιογράφους. Το αν είναι υπέρ ή κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπέρ της μιας ή της άλλης μεταρρύθμισης είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι αυτή τη στιγμή το μείζον. Άλλωστε ξέρουμε ότι αυτές οι θέσεις διαμορφώνονται ad hoc και ανατρέπονται με μεγάλη ευκολία.

Εννοώ να έχει μια σαφή άποψη για το πώς θα προχωρήσει η χώρα, πώς θα μπορέσει να αφήσει πίσω την κρίση, να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης διατηρώντας την κοινωνική συνοχή. Όλοι στην Κεντροαριστερά μοιάζει να συμφωνούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι καταστροφική για την χώρα. Και όλοι επίσης συμφωνούν ότι με τη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν σοβαρές πολιτικές και ιδεολογικές διάφορες. Αυτές οι διαπιστώσεις ωστόσο από μόνες τους δεν λένε κάτι. Η Κεντροαριστερά δεν διεκδικεί την αυτοδυναμία, δεν διεκδικεί, ρεαλιστικά, ούτε την πρώτη θέση. Μπορεί όμως να κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μια Βουλή όπου κανένα κόμμα δεν έχει την αυτοδυναμία.

Προφανώς κανείς υποψήφιος
δεν είναι διατεθειμένος να μιλήσει αυτή τη στιγμή για συγκεκριμένες συμμαχίες. Κατανοητό. Οφείλουν όμως να αναπτύξουν με συγκεκριμένο τρόπο το σχέδιό τους για την επόμενη μέρα. Όχι της Κεντροαριστεράς αλλά της χώρας. Αυτό σημαίνει να απαντήσουν ορισμένα προφανή ερωτήματα. Αν, για παράδειγμα, θεωρούν απαραίτητο να υπάρξει ισχυρή κυβερνηση την επόμενη των εκλογών για να αναλάβει την ανασυγκρότηση ή αν πιστεύουν οτι η λύση θα προέλθει με νέες εκλογές αυτή την φορά με απλή αναλογική. Φυσικά να δώσουν, έστω σε γενικές γραμμές, τις προτεραιότητες μιας τέτοιας κυβέρνησης.Όσο και αν δεν μας αρέσει, η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, βραχυπρόθεσμα, αποτελούν αλληλοσυγκρουόμενους στόχους. Η Ελλάδα έχει αναλάβει σκληρές δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια που δεν αφήνουν περιθώρια παροχών. Τι προτείνουν; Και βέβαια να τοποθετηθούν στο ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Τα θέματα αυτά θα είναι κεντρικά στις προσεχείς εκλογές. Και η πλειονότητα των δυνητικών ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς θα ψηφίσει κατά βάση με αυτά ως κριτήριο. Οι εποχές του κομματικού πατριωτισμού έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι πολίτες θα δώσουν την ψήφο τους στην Κεντροαριστερά, αν πειστούν ότι μπορεί να συμβάλει θετικά στην επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Παραδόξως, μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι αρχηγοί τα αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι. Το πρώτο τους μέλημα μοιάζει να είναι να μη θίξουν την τάδε ή την δείνα κατηγορία ψηφοφόρων, να κλείσουν το μάτι στους εκσυγχρονιστές ή στους παπανδρεϊκούς, στους οπαδούς του Βενιζέλου ή στους αντιμητσοτακικούς. Μια κουρελού ασύνδετων θέσεων που θέλουν να υποδηλώσουν ιδεολογική ταυτότητα, όχι να υποβάλουν πολιτική πρόταση. Και φυσικά προτάσσουν συνεχώς διαδικαστικές ενστάσεις για να μας δείξουν με τον πιο καθαρό τρόπο αυτό που, ως σήμερα τουλάχιστον, είναι η εκλογική διαδικασία: μια εσωτερική υπόθεση μηχανισμών. Κι αυτό δεν θα αλλάξει ριζικά, ακόμα και αν τελικά επιτευχθεί μια σχετικά μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές. Γιατί ούτε κόμματα αλλά πολύ περισσότερο ούτε αρχηγοί αναδεικνύονται αποφεύγοντας τα δύσκολα.
Οι δύο κόσμοι που ακούσαμε στην ΔΕΘ
Στην ΔΕΘ παρακολουθώντας τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακούσαμε δύο διαφορετικούς κόσμους για...
18.09.2018, 15:57
Ανεύθυνη παροχολογία Τσίπρα. Τα κοστολογημένα μέτρα του ΚΙΝ.ΑΛ
Μία νέα διακυβέρνηση που θα φέρει ένα νέο εθνικό σχέδιο για τη σωτηρία και την ανάταξη της χώρας. Μέσα από...
14.09.2018, 11:46
Φλυαρώντας για τις επενδύσεις
Μέσα στην κακοφωνία των πολιτικών αντιπαραθέσεων υπάρχει ένα θέμα στο οποίο όλοι, όλα τα κόμματα, μοιάζει να...
13.09.2018, 08:44
Χρειαζόμαστε όραμα και σαφή προσανατολισμό
Η ισχυρή ανάπτυξη αποτελεί αδιαμφισβήτητα το αντίδοτο στις προκλήσεις αυτές. Χρειάζεται όμως κάτι παραπάνω...
12.09.2018, 12:36
Unfair Τσίπρα η εξαγωγή της πολιτικής αντιπαράθεσης στην ΕΕ
Στην Ελλάδα της πολιτικής πόλωσης όπου υπουργοί και βουλευτές δεν μπορούν να διαλεχτούν στα κανάλια και...
11.09.2018, 17:51
Οι δυο σημαίες του ΠΑΣΟΚ
Τι είναι άραγε το ΠΑΣΟΚ σήμερα; Παρακολουθώντας κανείς τις παρεμβάσεις μιας μεγάλης μερίδας των στελεχών του...
06.09.2018, 07:41
Ο άνθρωπος που γελούσε
Όλοι οι χαρακτήρες, τα ονόματα και τα περιστατικά στην παρακάτω ιστορία είναι(;) απολύτως φανταστικά.
31.08.2018, 12:42
Μια χαμένη ευκαιρία για την αριστερά;
"Με πιάνει τρόμος άμα σκεφθώ ότι αν νικούσε η επανάστασή μας (...) Άνθρωποι γελοίοι, χωρίς καμία παιδεία"...
30.08.2018, 07:35
Ο ανασχηματισμός συμβίωσης, ενός προγραμματισμένου διαζυγίου
Ο πρωθυπουργός συγκρότησε μια από τις μεγαλύτερες σε αριθμό κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης αριθμώντας 53...
29.08.2018, 11:18
Ιατρικά διδάγματα από την μαζική καταστροφή στο Μάτι
Ας μας εξηγήσουν οι αρμόδιοί υπουργοί της κυβέρνησης ποιο σχέδιο αντιμετωπίσεως μαζικών καταστροφών υπάρχει...
28.08.2018, 11:43

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.