ΑΠΟΨΕΙΣ


Ο αρχηγός στα δύσκολα φαίνεται!

Οι πολίτες θα δώσουν την ψήφο τους στην Κεντροαριστερά, αν πειστούν ότι μπορεί να συμβάλει θετικά στην επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Αναδημοσίευση από την Athens Voice

Από τον επόμενο αρχηγό της Κεντροαριστεράς περιμένω ένα πράγμα. Μια στέρεη και πειστική θέση για την επόμενη μέρα.

Δεν εννοώ συγκεκριμένες θέσεις για επιμέρους ζητήματα όπως αυτά που αρέσουν σε μας τους δημοσιογράφους. Το αν είναι υπέρ ή κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπέρ της μιας ή της άλλης μεταρρύθμισης είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι αυτή τη στιγμή το μείζον. Άλλωστε ξέρουμε ότι αυτές οι θέσεις διαμορφώνονται ad hoc και ανατρέπονται με μεγάλη ευκολία.

Εννοώ να έχει μια σαφή άποψη για το πώς θα προχωρήσει η χώρα, πώς θα μπορέσει να αφήσει πίσω την κρίση, να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης διατηρώντας την κοινωνική συνοχή. Όλοι στην Κεντροαριστερά μοιάζει να συμφωνούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι καταστροφική για την χώρα. Και όλοι επίσης συμφωνούν ότι με τη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν σοβαρές πολιτικές και ιδεολογικές διάφορες. Αυτές οι διαπιστώσεις ωστόσο από μόνες τους δεν λένε κάτι. Η Κεντροαριστερά δεν διεκδικεί την αυτοδυναμία, δεν διεκδικεί, ρεαλιστικά, ούτε την πρώτη θέση. Μπορεί όμως να κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μια Βουλή όπου κανένα κόμμα δεν έχει την αυτοδυναμία.

Προφανώς κανείς υποψήφιος
δεν είναι διατεθειμένος να μιλήσει αυτή τη στιγμή για συγκεκριμένες συμμαχίες. Κατανοητό. Οφείλουν όμως να αναπτύξουν με συγκεκριμένο τρόπο το σχέδιό τους για την επόμενη μέρα. Όχι της Κεντροαριστεράς αλλά της χώρας. Αυτό σημαίνει να απαντήσουν ορισμένα προφανή ερωτήματα. Αν, για παράδειγμα, θεωρούν απαραίτητο να υπάρξει ισχυρή κυβερνηση την επόμενη των εκλογών για να αναλάβει την ανασυγκρότηση ή αν πιστεύουν οτι η λύση θα προέλθει με νέες εκλογές αυτή την φορά με απλή αναλογική. Φυσικά να δώσουν, έστω σε γενικές γραμμές, τις προτεραιότητες μιας τέτοιας κυβέρνησης.Όσο και αν δεν μας αρέσει, η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, βραχυπρόθεσμα, αποτελούν αλληλοσυγκρουόμενους στόχους. Η Ελλάδα έχει αναλάβει σκληρές δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια που δεν αφήνουν περιθώρια παροχών. Τι προτείνουν; Και βέβαια να τοποθετηθούν στο ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Τα θέματα αυτά θα είναι κεντρικά στις προσεχείς εκλογές. Και η πλειονότητα των δυνητικών ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς θα ψηφίσει κατά βάση με αυτά ως κριτήριο. Οι εποχές του κομματικού πατριωτισμού έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι πολίτες θα δώσουν την ψήφο τους στην Κεντροαριστερά, αν πειστούν ότι μπορεί να συμβάλει θετικά στην επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Παραδόξως, μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι αρχηγοί τα αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι. Το πρώτο τους μέλημα μοιάζει να είναι να μη θίξουν την τάδε ή την δείνα κατηγορία ψηφοφόρων, να κλείσουν το μάτι στους εκσυγχρονιστές ή στους παπανδρεϊκούς, στους οπαδούς του Βενιζέλου ή στους αντιμητσοτακικούς. Μια κουρελού ασύνδετων θέσεων που θέλουν να υποδηλώσουν ιδεολογική ταυτότητα, όχι να υποβάλουν πολιτική πρόταση. Και φυσικά προτάσσουν συνεχώς διαδικαστικές ενστάσεις για να μας δείξουν με τον πιο καθαρό τρόπο αυτό που, ως σήμερα τουλάχιστον, είναι η εκλογική διαδικασία: μια εσωτερική υπόθεση μηχανισμών. Κι αυτό δεν θα αλλάξει ριζικά, ακόμα και αν τελικά επιτευχθεί μια σχετικά μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές. Γιατί ούτε κόμματα αλλά πολύ περισσότερο ούτε αρχηγοί αναδεικνύονται αποφεύγοντας τα δύσκολα.
Το νερό έχει μνήμη
Νόμοι έρχονται και φεύγουν, πομπώδεις εξαγγελίες έρχονται και φεύγουν, νεκροί έρχονται και φεύγουν, μια...
17.11.2017, 16:09
Κεντροαριστερά, δύο βήματα μπροστά, ένα στο πλάι
Από όλα όσα ειπώθηκαν για τα αποτελέσματα στις εκλογές της κεντροαριστεράς, το πιο μικρόψυχο και αυτονόητα...
15.11.2017, 19:05
Κοινωνικό μέρισμα: Η μεγάλη απάτη του Αλέκση
Λεφτά που έχουν εισπραχθεί από το κράτος, χωρίς το κράτος να τα χρειάζεται
14.11.2017, 14:05
Η συναίνεση επιβάλλεται από τους θεσμούς και εμπεδώνεται από την κοινωνία
Αντίθετα από τη διαδεδομένη άποψη, πως η συναίνεση και ο συμβιβασμός κατακτούνται μέσα από την αλλαγή...
09.11.2017, 15:23
Μπορεί να αλλάξει η απλή αναλογική την πολιτική μας κουλτούρα;
Μπορεί η απλή αναλογική να αλλάξει την πολιτική μας κουλτούρα; Μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εποχή ευρύτερων...
08.11.2017, 12:31
Το παραμύθι του άβατου των Εξαρχείων
Όσο περισσότερο ακούγεται, τόσο περισσότερο κρύβει αυτό που συμβαίνει σε όλη τη χώρα
06.11.2017, 13:43
Μη σκορπάτε το πλεόνασμα
Ε​​ίναι σωστό να δανείζεσαι 800 εκατομμύρια για τις τρέχουσες ανάγκες του κράτους και την ίδια στιγμή να...
01.11.2017, 15:30
Η Ξεβρακωμένη Αριστερά
Η κυβέρνηση έχει καταφέρει μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια να διαλύσει όλους τους μύθους
26.10.2017, 13:01
Το τίμημα της ελευθερίας
Το εκδοτικό σημείωμα του τεύχους 81 του Books' Journal, που κυκλοφορεί.
23.10.2017, 16:25
Η οικονομική εξόντωση του ελεύθερου επαγγελματία
Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας οι ελεύθεροι επαγγελματίες στοχοποιήθηκαν όσο κανένας...
20.10.2017, 18:14

1 | 2 | 3 | 4  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

Μποτιλιάρισμα

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΛΩΜΟΥ ΕΩΣ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (καμία μεταβολή)