Έμποροι: Συμφωνία για κατώτατο μισθό 860 ευρώ

Στην υπογραφή νέας συλλογική σύμβασης εργασίας, με κατώτατο μισθό 860 ευρώ, φαίνεται να συμφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης, «κύρια επιδίωξη της συνομοσπονδίας, με ειλικρινείς προθέσεις είναι να υπογραφεί μια κλαδική σύμβαση εμπορίου η οποία θα αποτρέψει με τη λήξη του χρόνου της μετενέργειας να υπάρξουν ανεξέλεγκτες μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα».

Με την υπογραφή μιας κλαδικής σύμβασης του εμπορίου, οι εργοδότες εκτιμούν πως θα έχουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια τους, ώστε να διεκδικήσουν την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ δεν έχουν καταγγείλει την ισχύουσα σύμβαση, συνεχίζοντας την διαπραγμάτευση, ενώ, ήδη, τρέχει, έως τα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου, ο χρόνος της μετενέργειας, λόγω της μονομερούς καταγγελίας στην οποία προέβη ο ΣΕΛΠΕ.

Για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η ΕΣΕΕ έχει προτείνει γενική μείωση 10% και για τους συνεπείς εργοδότες άμεση μείωση 5%. Παράλληλα και προκειμένου να μην έχουν απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία, προτάθηκε η επιβολή «ασφαλιστικού τέλους» 1‰ επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων, το οποίο θα εκπίπτει ως δαπάνη.
Πηγή: skai.gr