ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Πρώτη κρούση για συντάξεις από Αθήνα, άγνωστη η στάση των θεσμών

Οι θεσμοί φαίνεται πως παραπέμπουν στο δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, όταν θα εξεταστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού από την Κομισιόν και θα εκπονηθεί το πρώτο πόρισμα για την τριμηνιαία μετα-Μνημονιακή εποπτεία της οικονομίας.

 
Την πρώτη κρούση στους θεσμούς στην προσπάθεια να αποφευχθεί η ήδη νομοθετημένη περικοπή των συντάξεων στις αρχές του 2019 πραγματοποίησε η ελληνική κυβέρνηση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφεύγουν ωστόσο να δώσουν κάποιο στίγμα για το εάν δέχονται τις θέσεις της Αθήνας.

Κατά την πρώτη μετα-Μνημονιακή επίσκεψη των θεσμών, που ολοκληρώθηκε σήμερα, το οικονομικό επιτελείο εξέθεσε στα τεχνικά κλιμάκια τις θέσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, δηλαδή ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο σε βάθος δεκαετιών και ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δεν θα έχει ουσιαστικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η ελληνική πλευρά υποστήριξε πως η μείωση των συντάξεων δεν συνιστά διαρθρωτική μεταρρύθμιση που θα πρέπει να υλοποιηθεί υποχρεωτικά, αλλά δημοσιονομικό μέτρο που η Αθήνα έχει περιθώριο να αποφύγει.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε στους εκπροσώπους των θεσμών στοιχεία και πίνακες που, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, αποδεικνύουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ακόμα και με διατήρηση της προσωπικής διαφοράς.

Οι θεσμοί πάντως από την πλευρά τους απέφυγαν να κάνουν κάποια σαφή αναφορά στις συντάξεις στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, παραπέμποντας ουσιαστικά στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Στην ανακοίνωση αναφέρει πως στο επικεντρο των επαφών βρέθηκαν οι μνημονικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει η Ελλάδα.

Η πρώτη αξιολόγηση των ελληνικών στοιχείων θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 έως τις 15 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει, τον Νοέμβριο, το πόρισμα των θεσμών για τα δημοσιονομικά ευρήματα που συνέλεξαν αυτές τις μέρες.

Στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε πει ότι τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρηθούν.

Η Αθήνα από την πλευρά της ελπίζει πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα πείσει τους θεσμούς ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι άνετα επιτεύξιμος και χωρίς την μείωση των συντάξεων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε επίσης η πορεία των «κόκκινων» δανείων, που θεωρείται σοβαρή τροχοπέδη για την οικονομία από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ η ελληνική πλευρά πλευρά ενημέρωσε για τη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.
 
Πάνω από 2 δισεκ. τα φρέσκα φέσια στην Εφορία το πρώτο δίμηνο
Αυξήθηκαν οι οφειλέτες σε βάρος των οποίων έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
25.04.2019, 17:05
Κάτω από το 60% η απασχόληση στην Ελλάδα, ουραγός στην ΕΕ
Λιγότερες από τις μισές γυναίκες στην Ελλάδα απασχολούνταν το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ...
25.04.2019, 15:57
Εργαζόμενοι και εργολάβοι ζητούν από την ΔΕΗ 700 εκατ. ευρώ
Οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει και διεκδικούν παροχές και επιδόματα που δεν τους έχουν καταβληθεί, αξίας 197...
25.04.2019, 15:49
Ο λογαριασμός των προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης
Ανάλογα με τις «φιλοδοξίες» της κυβέρνησης το κόστος μπορεί να φτάσει τα 6 δισεκ. ευρώ.
25.04.2019, 14:47
Πάνω από 35 δισεκ. ευρώ οι ασφαλιστικές οφειλές στην Ελλάδα
Οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 571 εκατ. μέσα σε τρεις μήνες.
25.04.2019, 13:45
The Squeeze: O pitching διαγωνισμός του Orange Grove επιστρέφει δυναμικά
Οκτώ καινοτόμες startups θα αναμετρηθούν και πάλι στη σκηνή του Orange Grove, στο πλαίσιο του...
25.04.2019, 13:13
Ναυάγησαν οι προσπάθειες συγχώνευσης Deutsche Bank και Commerzbank
Άδοξο τέλος είχε η προσπάθεια του Βερολίνου να δημιουργήσει έναν «εθνικό πρωταθλητή» που θα μπορούσε να...
25.04.2019, 12:03
Handelsblatt: « Έλληνες ο απογοητευμένος λαός»
Οικονομική κακοδιαχείριση ετών, εσωπολιτικές αντιστάσεις σε κάθε αλλαγή σε συνδυασμό με μη ρεαλιστικές...
25.04.2019, 11:23
Ελεύθερη πτώση της μετοχής της ΔΕΗ μετά τα αρνητικά αποτελέσματα
Στην αναζήτηση ρευστότητας η ΔΕΗ εξετάζει μερική αποκρατικοποίηση του δικτύου διανομής ρεύματος.
25.04.2019, 09:34
Η Κίνα προσπαθεί να αντικρούσει την κριτική για τον Δρόμο του Μεταξιού
Το Πεκίνο θα λαμβάνει υπόψη το χρέος των χωρών που λαμβάνουν δάνεια για έργα και θα φροντίσει για την χρήση...
25.04.2019, 08:08

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 71  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.