ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Πρώτη κρούση για συντάξεις από Αθήνα, άγνωστη η στάση των θεσμών

Οι θεσμοί φαίνεται πως παραπέμπουν στο δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, όταν θα εξεταστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού από την Κομισιόν και θα εκπονηθεί το πρώτο πόρισμα για την τριμηνιαία μετα-Μνημονιακή εποπτεία της οικονομίας.

 
Την πρώτη κρούση στους θεσμούς στην προσπάθεια να αποφευχθεί η ήδη νομοθετημένη περικοπή των συντάξεων στις αρχές του 2019 πραγματοποίησε η ελληνική κυβέρνηση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφεύγουν ωστόσο να δώσουν κάποιο στίγμα για το εάν δέχονται τις θέσεις της Αθήνας.

Κατά την πρώτη μετα-Μνημονιακή επίσκεψη των θεσμών, που ολοκληρώθηκε σήμερα, το οικονομικό επιτελείο εξέθεσε στα τεχνικά κλιμάκια τις θέσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, δηλαδή ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο σε βάθος δεκαετιών και ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δεν θα έχει ουσιαστικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η ελληνική πλευρά υποστήριξε πως η μείωση των συντάξεων δεν συνιστά διαρθρωτική μεταρρύθμιση που θα πρέπει να υλοποιηθεί υποχρεωτικά, αλλά δημοσιονομικό μέτρο που η Αθήνα έχει περιθώριο να αποφύγει.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε στους εκπροσώπους των θεσμών στοιχεία και πίνακες που, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, αποδεικνύουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ακόμα και με διατήρηση της προσωπικής διαφοράς.

Οι θεσμοί πάντως από την πλευρά τους απέφυγαν να κάνουν κάποια σαφή αναφορά στις συντάξεις στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, παραπέμποντας ουσιαστικά στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Στην ανακοίνωση αναφέρει πως στο επικεντρο των επαφών βρέθηκαν οι μνημονικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει η Ελλάδα.

Η πρώτη αξιολόγηση των ελληνικών στοιχείων θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 έως τις 15 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει, τον Νοέμβριο, το πόρισμα των θεσμών για τα δημοσιονομικά ευρήματα που συνέλεξαν αυτές τις μέρες.

Στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε πει ότι τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρηθούν.

Η Αθήνα από την πλευρά της ελπίζει πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα πείσει τους θεσμούς ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι άνετα επιτεύξιμος και χωρίς την μείωση των συντάξεων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε επίσης η πορεία των «κόκκινων» δανείων, που θεωρείται σοβαρή τροχοπέδη για την οικονομία από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ η ελληνική πλευρά πλευρά ενημέρωσε για τη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.
 
ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα στις λίγες χώρες που αύξησαν τους φόρους σε επιχειρήσεις
Μεταξύ 2008 και 2018 περισσότερα από τα μισά μέλη του ΟΟΣΑ μείωσαν τον ονομαστικό συντελεστή στις...
15.01.2019, 22:58
ΑΑΔΕ: Μειώθηκαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς ιδιώτες από το δημόσιο
Στα 780,9 εκατομμύρια ευρώ περιορίστηκαν το Δεκέμβριο του 218 οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ( άνω και κάτω...
15.01.2019, 17:53
Μεγάλη μείωση των συνταξιούχων που κινδυνεύουν από φτώχεια στην Ελλάδα
15.01.2019, 16:19
S&P: Καθοριστικές οι εκλογές για την ελληνική ανάπτυξη
«Οι προσεχείς εκλογές στην Ελλάδα θα είναι κλειδί για τη βελτίωση της ανάπτυξης», αναφέρει σε έκθεση του ο...
15.01.2019, 14:55
Κάτω από το στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 με ανατροπή τον Δεκέμβριο
Υστέρηση κατά 443 εκατ. ευρώ καταγράφηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου.
14.01.2019, 18:02
Ολοκλήρωση της χρηματοδότησης για τον αγωγό ΤΑΡ
Την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) που περιλαμβάνει δάνεια...
14.01.2019, 10:24
Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις
Ξεκινούν σήμερα 14 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις και θα λήξουν την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 (ν.
14.01.2019, 09:06
Παράταση μέχρι τέλη Ιανουαρίου για τα τέλη κυκλοφορίας
Παρατείνεται μέχρι τέλος Ιανουαρίου η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορία οχημάτων.
11.01.2019, 21:55
Σχέδια της Εθνικής Τράπεζας για θυγατρικές-δίκτυο και εθελουσια έξοδο
Διετή παράταση της προθεσμίας για την πώληση της θυγατρικής της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει ζητήσει η Εθνική...
11.01.2019, 18:14
Η Ελλάδα κατάφερε να αυξήσει τις δαπάνες για έρευνα αλλά παραμένει ουραγός
Μεταξύ 2016 και 2017 η Ελλάδα κατάφερε να αυξήσει τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη κατά 300 εκατομμύρια...
11.01.2019, 15:00

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 89  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.