Κλείσιμο

Φρέσκα ληξιπρόθεσμα άμεσος στόχος των εφοριών

Το σύστημα είσπραξης εσόδων στις εφορίες πρέπει να σταματήσει να ασχολείται περισσότερο με περιπτώσεις εικοσαετίας που δεν μπορούν να αποφέρουν έσοδα και να επικεντρωθεί στα φρέσκα ληξιπρόθεσμα και στους οφειλέτες που έχουν περιουσία. Αυτό δήλωσε σοτν ΣΚΑΪ ο Χάρης Θεοχάρης, γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Το σύστημα είπε ασχολείται περισσότερο με περιπτώσεις που ΔΕΝ φέρνουν έσοδα και συνήθως είναι χρέη από εταιρείες που δεν υπάρχουν. Αυτό, πρόσθεσε, το κάνει ο εφοριακός απλώς για να καλυφθεί έναντι του νόμου για να μην είναι αργότερα υπόλογος έναντι της δικαιοσύνης.

Η βοήθεια, είπε, πρέπει να δοθεί στις κεντρικές υπηρεσίες ώστε να εξετάσουν καλύτερα τον τρόπο οργάνωσής τους και να δώσουν την έμφαση στα σημεία που πρέπει.

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε πως οι εφορίες θα πρέπει να ασχολούνται με τα λεγόμενα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην χρονίζουν. Όλες οι μεγάλες έρευνες λένε ότι δεν πρέπει να τα αφήσουμε για περισσότερο από έξι μήνες. Ακόμα και τα μικρά ποσά πρέπει να εισπράττονται άμεσα για να μην επιβαρύνονται με δυσβάσταχτους τόκους αργότερα . Είπε επίσης ότι πρέπει να επικεντρωθούν οι εφορίες στους οφειλέτες με μεγάλη περιουσία, καθώς μπορούν να εισπράξουν κατάσχοντας αυτοκίνητα ή ακίνητα.
Πηγή: Επιμέλεια: Παύλος Χατζηιωαννίδης