Markit: Κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη

Η κατάρρευση του μεταποιητικού κλάδου στην ευρωζώνη συνεχίστηκε κατά τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση (flash estimate) της εταιρίας Markit. Πτώση σημειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, εγείροντας ανησυχίες για παγκόσμια αποδυνάμωση της βιομηχανικής παραγωγής.

Επιπλέον, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα υπερβαίνει την ευρωπαϊκή περιφέρεια, καθώς χώρες που αποτελούν τον πυρήνα της νομισματικής ένωσης κατέγραψαν σημαντική μείωση στην δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit βαθμολόγησε τον εν λόγω κλάδο στην ευρωζώνη με 45 έως 45,9 μονάδες, τιμές που αποτελούν χαμηλό 35 μηνών. Η Γερμανία βαθμολογήθηκε με 45 έως 46,3, επίσης χαμηλό 35 μηνών, ενώ η Γαλλία κατέπεσε στο 44,4 με 46,9, βαθμολόγηση που συνιστά χαμηλό τριετίας.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν σημαντική συρρίκνωση του βιομηχανικού τομέα της ευρωζώνης, με τις χώρες που αποτελούν κινητήριους μοχλούς της ΟΝΕ να βιώνουν πλέον τις συνέπειες της κρίσης ζήτησης και ρευστότητας.

Οποιαδήποτε τιμή πάνω από το 50 δείχνει ανάπτυξη, ενώ αντίθετα τιμές κάτω από αυτό το σημείο αναφοράς καταδεικνύουν ύφεση.

Ο δείκτης της Markit δείχνει τυχόν αλλαγές συγκριτικά με τον εκάστοτε προηγούμενο μήνα. Επομένως, η επιδείνωση της βαθμολόγησης μεταξύ Μαΐου και Απριλίου δείχνει όχι μόνο ύφεση από μήνα σε μήνα (βαθμός κάτω του 50) αλλά και κλιμάκωση του ρυθμού της.

Τέλος, οι ερευνητές της Markit κατέγραψαν εντυπωσιακά πλήγματα και στην αγορά εργασίας του μεταποιητικού τομέα, με τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης να περικόπτουν το απασχολούμενο εργατικό δυναμικό για έκτη φορά κατά τους τελευταίους επτά μήνες και να σημειώνουν τη μεγαλύτερη απώλεια θέσεων από τον Ιανουάριο του 2010.

Η πλήρης έκθεση με τα τελικά στοιχεία θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου.

Για ολόκληρη την πρώτη εκτίμηση δείτε εδώ.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος