Fitch: Πιθανή η υποβάθμιση της Ιταλίας

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch μπορεί να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ιταλίας, η οποία αγωνίζεται να εξέλθει της κρίσης, κατά δύο μονάδες ως το τέλος του μήνα, δήλωσε αξιωματούχος του οίκου την Τετάρτη στο περιθώριο ενός συνεδρίου στο Μιλάνο.

«Είναι μία από τις πιθανές επιλογές», είπε ο αξιωματούχος του Fitch Alessandro Settepani, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Δεκέμβριο, ο οίκος, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους παγκόσμιους οίκους αξιολόγησης, ανακοίνωσε ότι αξιολογεί έξι χώρες της ευρωζώνης - το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο – λόγω του ότι οι αξιολογήσεις τους ήταν «υπό την αίρεση μιας αυξημένης πιθανότητας υποβάθμισης βραχυπρόθεσμα».

Η αξιολόγηση πιθανώς να ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιανουαρίου, είχε προσθέσει.

Την Παρασκευή ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ιταλίας κατά δύο μονάδες σε ΒΒΒ+ ως μέρος μιας ευρείας επαναξιολόγησης που είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση εννιά από τα δεκαεπτά κράτη μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Αυστρίας.

Η Ιταλία έχει τεράστιο δημόσιο χρέος ύψους 1,9 τρισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με 120% του ΑΕΠ της - κατά πολύ ψηλότερο από το πλαφόν του 60% της ΕΕ – και έχει υιοθετήσει μια σειρά από σκληρά μέτρα λιτότητας σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών της.

Ωστόσο, τα μέτρα λιτότητας έχουν επιδεινώσει τα προβλήματα αργής ανάπτυξης της οικονομίας κάτι που θέτει τη χώρα σε κίνδυνο ύφεσης φέτος.

Πηγή: Kathimerini.cy
Πηγή: skai.gr