DW: Σήμερα εκδικάζονται οι προσφυγές γερμανών μικροκαταθετών κατά της Lehman

H χρεοκοπία της Lehman έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της και στη Γερμανία και κυρίως στους μικροεπενδυτές. Το συνολικό ύψος των ζημιών δεν έχει ακόμα υπολογιστεί και η διαδικασία πτώχευσης της τράπεζας θα διαρκέσει ακόμα πολλά χρόνια.

Σήμερα στο Γερμανικό Ακυρωτικό Δικαστήριο εκδικάζονται υποθέσεις που αφορούν την έκδοση αξιογράφων από την ολλανδική θυγατρική εταιρεία της Lehman και οι οποίες διακινήθηκαν στη Γερμανία. Η εγγύηση των αποδόσεων υποτίθεται ότι ήταν εγγυημένες στο 100%. Πλην όμως δεν ήταν έτσι τα πράγματα. 40.000 έως 50.000 επενδυτές υπολογίζεται ότι αγόρασαν αξιόγραφα που έφθαναν τα 700 εκατομμύρια μέχρι το ένα δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι τράπεζες που διέθεταν αυτά τα αξιόγραφα στη Γερμανία ήταν κυρίως οι Frankfurter Sparkasse, Hamburger Sparkasse, Dresdner Bank (σήμερα Commerzbank) και η Citibank (σήμερα Targobank). Οι περισσότεροι επενδυτές έχασαν τα χρήματα τους διότι είναι οι επενδυτές κυρίως και όχι οι τράπεζες που επωμίζονται τους κινδύνους. Σε κάποιες περιπτώσεις πάντως οι επενδυτές πήραν αποζημιώσεις από τις τράπεζες εάν αισθάνονταν πως η τράπεζα δεν τους παρείχε τις σωστές συμβουλές ή τους εξαπάτησε. Η Haspa για παράδειγμα ανακοίνωσε πως έχει δώσει σε 1000 πελάτες περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. H Sparkasse του Ανοβέρου έδωσε σε 1000 πελάτες το 50 με 75% τις αξίας των αξιόγραφων που είχαν αγοράσει.

Σήμερα το Γερμανικό Ακυρωτικό Δικαστήριο εξετάζει εάν βασικά οι τράπεζες θα πρέπει να υποχρεώνονται να δίνουν περισσότερες πληροφορίες στους επενδυτές όσον αφορά τους κινδύνους που αυτοί πραγματικά θα αντιμετωπίσουν. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο του Αμβούργου δικαίωσε πάντως σε πρώτο βαθμό τους επενδυτές και τώρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απόφαση του Γερμανικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Πηγή: Μαρία Ρηγούτσου - Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος