Οικολογική μόδα στις πασαρέλες του Βερολίνου

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σημαντική στροφή των καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα. Οι ευαισθητοποιημένοι καταναλωτές αυξάνονται, προσέχοντας πολύ τις «πράσινες» ετικέτες στα τρόφιμα που αγοράζουν. Το ίδιο ισχύει, πλέον, και για τα ρούχα.

Το Βερολίνο είναι αναμφίβολα μία από τις πρωτεύουσες της μόδας παγκοσμίως. Πλέον θεωρείται και η «Μέκκα» της οικολογικής μόδας. Όλο και περισσότερες εταιρίες ένδυσης και νέοι σχεδιαστές λανσάρουν κολεξιόν, οι οποίες φτιάχνονται στη βάση 100% οικολογικών κριτηρίων, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τους τις προδιαγραφές του λεγόμενου «δίκαιου εμπορίου».

Σύμφωνα με αυτές τα υλικά αλλά και οι μέθοδοι σχεδιασμού και ραφής των ρούχων πρέπει να είναι φιλικές προς το περιβάλλον καθώς επίσης θα πρέπει να προσταυεύονται και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Μάλιστα στο «κόκκινο χαλί» των εβδομάδων μόδας (Fashionweek) του Βερολίνου, πολλοί διάσημοι από τον χώρο της μόδας και των τεχνών κάνουν εμφανίσεις με ρούχα από βιολογικό μετάξι, μπαμπού ακόμη και φύκια.

Ένα μεγάλο δίκτυο σχεδιαστών στο Βερολίνο

Το ευχάριστο νέο που κομίζουν όλες αυτές οι διοργανώσεις στη γερμανική πρωτεύουσα είναι ότι όσο περνάει ο καιρός το δίκτυο των οικολογικά ευαισθητοποιημένων σχεδιαστών μεγαλώνει, δείχνοντας την κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη όψη της μόδας.

Ο σχεδιαστής Γκέρεον Πιλς βαν ντερ Γκρίντεν είχε μάλιστα την ιδέα να κατασκευάσει μία ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα προώθησης της «πράσινης» μόδας, την «Thekey.to». Η ιστοσελίδα λειτουργεί από το 2009, προβάλλοντας και προωθώντας μάρκες ρούχων και ειδών lifestyle με οικολογική σφραγίδα.

«Λαμβάνουμε υπόψη το σύνολο της διαδικασίας παραγωγής ενός ρούχου, επειδή ακριβώς οικολογικό ρούχο δεν σημαίνει πως απλώς δεν έχουν χρησιμοποιήσει φυτοφάρμακα. Σημαίνει πως η συνολική αλυσίδα παραγωγής μέχρι να φτάσει το ρούχο στη ντουλάπα, τηρεί οικολογικές προδιαγραφές αλλά και προδιαγραφές δίκαιου εμπορίου», αναφέρει ο Gereon Pilz van der Grinten.

Δύο φορές το χρόνο το δίκτυο αυτό παρουσιάζει ολοκληρωμένες σειρές από περισσότερους από 50 σχεδιαστές από 15 χώρες που εξειδικεύονται στο οικολογικό ρούχο, από pret a porter μέχρι κολεξιόν haute couture, καθώς και σχετικά workshops και σεμινάρια για νέους σχεδιαστές. H Γερμανία κατέχει την πρωτιά στην αγορά οικολογικών ρούχων, ενώ η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία στο σχεδιασμό.

Deutsche Welle - Μelanie Sevcenko, Δήμητρα Κυρανούδη



Πηγή: skai.gr