Βρέθηκε η έκθεση του γιατρού που προσπάθησε να σώσει τον Λίνκολν

Η χαμένη έκθεση του γιατρού Τσαρλς Λιλ, ο οποίος παρείχε τις πρώτες βοήθειες στον Αβραάμ Λίνκολν μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του από τον Τζον Γουίλκις Μπουθ, ανακαλύφθηκε προ μηνός στα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ. Η επίμαχη έκθεση παρέμενε ξεχασμένη επί 147 χρόνια.

Όπως αναγράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, στο έγγραφο περιγράφεται λεπτομερώς, πως ο Λιλ προσπάθησε να κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει τον θανάσιμα τραυματισμένο αμερικανό ηγέτη.

Η δολοφονία του Λίνκολν
διαπράχθηκε στις 14 Απριλίου του 1865 στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια παράστασης στο θέατρο Φορντ. Ο Λιλ τη στιγμή της δολοφονικής επίθεσης βρισκόταν σε απόσταση μερικών μέτρων από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η ιατρική κοινότητα ακόμη δεν έχει καταλήξει αν Λίνκολν θα μπορούσε να επιζήσει με τις σύγχρονες ιατρικές μεθόδους και φάρμακα και αν ο Λιλ ακολούθησε τη σωστή μέθοδο για τη διάσωσή του.

Η αντιμετώπιση των τραυμάτων ήταν στα σπάργανα το 1865, και η έκθεση του Λιλ καταδεικνύει ακριβώς «την αδυναμία των γιατρών» σύμφωνα τον διευθυντή των αρχείων του Λίνκολν.

Ο Λιλ έγραψε μια αναφορά για λογαριασμό μιας επιτροπής του Κογκρέσου το 1867 που είχε ως αντικείμενο τη δολοφονία του Λίνκολν, αλλά κανείς δεν την είχε δει ποτέ.

Ο Μπουθ ήταν υποστηρικτής
της Συνομοσπονδίας και σφοδρός πολέμιος του Λίνκολν, ιδιαίτερα δε διαφωνούσε με τη θέση του αμερικανού προέδρου για την κατάργηση της δουλείας και την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου σε πρώην δούλους.

Μετά τη δολοφονία ο Μπούθ κατάφερε να ξεφύγει και κατέφυγε σε μια φάρμα στα βόρεια της Βιρτζίνια όπου μερικές ημέρες αργότερα στρατιώτες της Ένωσης τον εντόπισαν και τον σκότωσαν.
Πηγή: skai.gr