Τουρκία: Σοκ προκάλεσε ο Μπλίνκεν - Αντιπολίτευση: Κάνατε τον μάγκα... Μήνυμα Γκιουλέν στους Έλληνες

Τουρκία: Σοκ προκάλεσε ο Μπλίνκεν - Αντιπολίτευση: Κάνατε τον μάγκα... Μήνυμα Γκιουλέν στους Έλληνες

Σοκ έχουν προκαλέσει στην Τουρκία οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος εγκάλεσε την Άγκυρα τόσο για την επιθετική της πολιτική έναντι της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και για την απόκτηση των S-400. Η τουρκική αντιπολίτευση εξαπέλυσε μύδρους κατά της Ερντογανικής πολιτικής. 

“Απειλητική στάση των ΗΠΑ”

“Στην Ανατολική Μεσόγειο οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμπεριφερθούν αμερόληπτα. Δεν πρέπει να αφήσουν περιθώριο στις χώρες που θέλουν να εγκλωβίσουν την Τουρκία” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι 

“Έχουμε περιθώριο να συνεργαστούμε. Δεν θα φέρουν αποτέλεσμα οι απειλές, όπως 'δεν θα προμηθευτείτε S-400 δε θα τους χρησιμοποιήσετε'. Πρέπει να σταματήσουν αυτή την απειλητική στάση” πρόσθεσε σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη. 

Για ήττα στην εξωτερική πολιτική, και στην Αίγυπτο, κάνει λόγο η αντιπολίτευση. 

“Η κυβέρνηση έκανε κάποτε το μάγκα, τώρα πέρασε σε άλλη φάση και κατεβάζει τα πανιά” δήλωσε ειρωνικά ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης των κεμαλιστών Οζγκιούρ Οζέλ. 

“Τον Μόρσι τον αποκάλεσε 'αδελφό' στον Σίσι κράτησε σκληρή στάση. Ανακάλεσε τον πρέσβη και χάθηκαν δισεκ. επενδύσεων των επιχειρηματιών μας. Τώρα μάς έμεινε μόνο το σήμα 'ράμπια' με τα τέσσερα δάκτυλα” (το σήμα των αδελφών Μουσουλμάνων) ανέφερε επίσης ειρωνικά η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ. 

Το μήνυμα του Φετουλάχ Γκιουλέν στους Έλληνες

Την ίδια ώρα, μήνυμα στους Έλληνες, με αιχμές για τον Ερντογάν, στέλνει ο εξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, επικεφαλής της οργάνωσης FETO που η Άγκυρα την κατατάσσει στις τρομοκρατικές. 

“Η Ελλάδα για εμάς είναι πολύ σημαντική. Τα δυο έθνη για μια περίοδο θεωρούνταν αδέλφια. Κάποιοι ακολουθώντας λάθος τακτικές και στρατηγικές μας χώρισαν από φίλους και συνοδοιπόρους. Ίσως μια μέρα αυτοί οι άνθρωποι να συγκεντρωθούν όλοι μαζί” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκιουλέν, άλλοτε στενός συνεργάτης του τούρκου προέδρου, του οποίου το βιβλίο εκδίδεται στη χώρα μας. 

Πηγή: skai.gr