Βγάζει γλώσσα στις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου: Δικαίωμά μας να αγοράζουμε όπλα απ' όπου θέλουμε

Βγάζει γλώσσα στις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου: Δικαίωμά μας να αγοράζουμε όπλα απ' όπου θέλουμε

Η Τουρκία έχει δικαίωμα να αγοράζει όπλα απ' όπου θέλει απάντησε προκλητικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τις σκληρές δηλώσεις του αμερικανού ομολόγου του Άντονι Μπλίνκεν για τους S-400. 

"Η Τουρκία δεν πρέπει να επικρίνεται για την αγορά ρωσικής κατασκευής πυραυλικής άμυνας όταν απορρίφθηκαν οι προσπάθειές της να αγοράσει όπλα από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ", υποστήριξε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας,

"Όταν η Τουρκία χρειαζόταν ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας, κατέβαλε πρωτίστως μια προσπάθεια να πάρει αυτό το σύστημα από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενοι διαφορετικές δικαιολογίες, δεν μπόρεσαν να δώσουν ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας στην Τουρκία", δήλωσε ο Μεβλούτ Τσάβουσογλου στους δημοσιογράφους στο Κατάρ, ύστερα από συνάντηση με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Κατάρ για τη Συρία.

Λέγοντας επίσης πως οι αμερικανικής κατασκευής συστοιχίες Patriot κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία αποσύρθηκαν από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι αυτό συνέβη σε μια εποχή που η Τουρκία τις χρειαζόταν περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με την προσφορά της Ρωσίας να πουλήσει στην Τουρκία το σύστημα S-400 της, δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα χρειαστεί περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας στο μέλλον.

"Έτσι, σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να αγοράσουμε αμυντικά συστήματα από διαφορετικές πηγές", εξήγησε όπως αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή.

Λέγοντας ότι για το θέμα (των S-400) ενημερώθηκαν οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ότι στο παρελθόν οι σύμμαχοι έθεσαν εμπόδια όχι μόνο στην αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας, αλλά και στην αγορά απλών όπλων, προσθέτοντας ότι “και σήμερα η Τουρκία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά από αυτά τα εμπόδια”.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Τουρκία δεν πρέπει να επικρίνεται για την κάλυψη των αναγκών της από διάφορες πηγές, είπε.

"Σήμερα, παράγουμε στη χώρα μας το 70% των αναγκών της αμυντικής μας βιομηχανίας. Παράγουμε επίσης και εξάγουμε με υψηλή ποιότητα. Αλλά πρέπει ακόμη να προμηθευόμαστε προϊόντα που δεν μπορούμε να παράγουμε στη χώρα μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο", δήλωσε ο τούρκος υπουργός. “Η Τουρκία, ως ανεξάρτητη χώρα, θα χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμά της και στο μέλλον” ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Πηγή: skai.gr