Άτυπη τηλεδιάσκεψη για Σύνοδο Κορυφής: Η ελληνική στάση για Τουρκία, οι οπαδοί της «αποκλιμάκωσης»

Aπόψεις για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αντάλλαξαν σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην άτυπη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Μαρτίου.  
 

Στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί η έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ για την Τουρκία, και το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων. 

Γερμανία Ισπανία και Ιταλία επιθυμούν αποκλιμάκωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, και επικέντρωση στη θετική ατζέντα, με αφορμή και τις διερευνητικές επαφές, άλλα πήγες ανέφεραν στον ΣΚΑΪ ότι όλα αξιολογούνται, κάθε κίνηση, κάθε δήλωση, κάθε πράξη της Τουρκίας θα αξιολογηθούν στη Σύνοδο. 

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει και η θετική ατζέντα, άλλα και η ατζέντα των κυρώσεων, που είναι υποχρεωμένος να φέρει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ και ό,τι κάνει από δω και πέρα η Άγκυρα θα έχει και τις επιπτώσεις είτε θετικές, είτε αρνητικές.

Πάντως, η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις διερευνητικές έχοντας χαμηλά τον πήχη, καθώς οι αλλεπάλληλες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. 

Στην τηλεδιάσκεψη μετέσχαν η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, o Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, o Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, o Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Πηγή: skai.gr