Πύρινος όλεθρος στα Μέγαρα: Αναζωπυρώσεις σε Παπαγιαννέϊκα, Καλκάνι, Πευκανάσι και Ζάχουλι

Για δεύτερο εικοσιτετράωρο μαίνεται το πύρινο μέτωπο στα Μέγαρα με μεγάλη αναζωπύρωση να υπάρχει δυστυχώς αυτή την ώρα σε Παπαγιαννέικα, Καλκάνι, Πευκανάσι και Ζάχουλι.

Στο Ζάχουλι, εναέριες και επίγειες δυνάμεις από όλη τη χώρα δίνουν μάχη με τις φλόγες που κατακαίει το δάσος.

Τα καναντέρ θα βρίσκονται στον αέρα μέχρι τις 21:20 πραγματοποιώντας συνεχώς ρίψεις νερού προκειμένου να μην απειληθούν σπίτια που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πύρινη κόλαση.

Η κατάσταση κρίνεται ως πάρα πολύ δύσκολη και μη ελέγξιμη λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ευελπιστούν τουλάχιστον στην αλλαγή φοράς της πυρκαγιάς προς τις ήδη καμένες εκτάσεις.

Οι κόποι μια ζωής... στάχτη μέσα σε λίγα λεπτά. 

Στη θέση της πετρόκτιστης ωραίας κουζίνας, δυστυχώς δεν έμεινε τίποτα από την πυρκαγιά στο σπίτι του κ. Γιώργου, ένα σπίτι που κατάφερε να το πάρει με δάνειο, 20 χρόνια το αποπλήρωνε και μέσα σε λίγα λεπτά 

«Εύχομαι να μην το ζήσει κανείς αυτό το πράγμα, γιατί από την εμπειρία που βλέπαμε από το Μάτι πριν 2 χρόνια ήταν φρικιαστικό, η φλόγα, η ζέστη και να προσπαθείς να σώσεις ότι μπορείς να σώσεις να μην μπορείς να κάνεις τίποτα και να παραιτείσαι» αναφέρει 

Η φωτιά κατέστρεψε ότι βρήκε στο πέρασμα της. 

Δύο αυτοκίνητα με ιστορία. Το ένα ήταν ένα παραδοσιακό αυτοκίνητο, λάντσια ντεγκράλε, το οποίο είχε πολλά χιλιόμετρα στους δρόμους, αλλά επί της ουσίας ήταν το μεράκι του ιδιοκτήτη. Καήκανε όπως έχουν καεί και άλλα αυτοκίνητα στη γύρω περιοχή. 

Ο Νίκος Υποφάντης και η κάμερα του ΣΚΑΙ συνεχίζουν το οδοιπορικό ανάμεσα στις στάχτες και τα αποκαΐδια. 

Από ένα εξαιρετικό με θέα όλη την περιοχή της Κορινθίας, δεν έμεινε τίποτα. Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι το μέγεθος της καταστροφής τόσο σε αυτό το σπίτι, όσο και στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον. 

Πολλά κελιά του μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής παραδόθηκαν στις φλόγες. 

Είκοσι καλόγεροι αλλά και αξιωματικοί και Πυροσβέστες έδωσαν μάχη όλο το βράδυ για να μην επεκταθεί στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκεύης η πυρκαγιά. Ωστόσο πολλά κελιά παραδόθηκαν στις φλόγες. 
Με κατάνυξη και συγκίνηση οι καλόγεροι της μονής της Αγίας Παρασκευής κάνουν λιτανεία με την εικόνα που κατάφεραν να σώσουν από τις φλόγες. 

«Η φωτιά πήγε στην ανατολική πάνω πτέρυγα και έκαψε τη μισή. Δηλαδή μπήκε μέσα και κάηκαν 4 κελιά κάτω και άλλα 4 πάνω. Το ένα ήταν παρεκκλήσιο και εκεί είχαμε το σκευοφυλάκιο της μονής, τα ιερά σκεύη, τα οποία κάηκαν ολοσχερώς» αναφέρει ο Πατήρ Χρυσόστομος Κουλουριώτης, Ηγούμενος Μονής Αγίας Παρασκευής.

Στη μόνιμη κατοικία ενός ηλικιωμένου ζευγαριού στην περιοχή Μαυρολίμνη δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. 

Όλα, από την στέγη, τα παράθυρα, τις ηλεκτρικές συσκευές έχουν γίνει όλα στάχτη. Το ηλικιωμένο ζευγάρι κατάφερε να φύγει την τελευταία στιγμή. 

Όμως μέχρι αυτή την ώρα δεν γνωρίζει ότι το σπίτι του έχει καταστραφεί ολοσχερώς. 

«Ευτυχώς που πρόλαβαν οι άνθρωποι και δεν είδαμε τα χειρότερα, γιατί θα ασχολούμασταν με χειρότερα τώρα και σωθήκαν οι άνθρωποι από αυτό το πράγμα που τους ενημερώσαμε εμείς από την Αθήνα» αναφέρει κάτοικος προσθέτοντας πως οι ιδιοκτήτες δεν είχαν έρθει ακόμη στην περιοχή.
«Δεν ξέρω αυτά που θα δούνε πώς θα τα δούνε, γιατί είναι κόποι μιας ζωής. Οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε ρούχα να φορέσουν. Φύγανε άρον, άρον από δω» δηλώνει.

Στην περιοχή  Χάνι Δερβένι στα Μέγαρα μέσα σε λίγα λεπτά όλη η πλαγιά παραδόθηκε στις φλόγες. 

Δεν έχει μείνει κανένα δέντρο ζωντανό ενώ δεν υπάρχει ίχνος πρασίνου. Όλο το σημείο αυτό έχει γεμίσει στάχτη ενώ ακόμη και οι πέτρες έχουν αλλάξει χρώμα. Παρόλο που έχουν περάσει αρκετές ώρες από εκείνη τη στιγμή κάποιοι κορμοί δέντρων εξακολουθούν να σιγοκαίγονται. 

Παντού στάχτες και αποκαίδια. 

Η φωτιά κατάφερε να λυγίσει τις λαμαρίνες ενός λυόμενου σπιτιού , η οροφή έχει κατέβει προς τα κάτω, ενώ στο εσωτερικό δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. 

Στο παρεκκλήσι των Ταξιαρχών στο Χάνι Δερβένι Μεγάρων,  η Αγία Τράπεζα έχει καταστραφεί ολοσχερώς, το χρυσό τέμπλο δεν υπάρχει πια, ούτε καν οι εικόνες. '
Έχουν καεί ιερά σκεύη και κειμήλια και σε αυτό το σημείο βρίσκεται καμένο το ευαγγέλιο.

Συγκλονισμένη η τραγουδίστρια Μπέσυ Αργυράκη δεν μπορεί να πιστέψει ότι το σπίτι της έγινε στάχτη. 

«Δεν υπάρχουν συναισθήματα, δεν υπάρχουν λέξεις να σας πω. Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους. Είναι μια κατάσταση που δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις πού να τελειώσεις και τι θα μείνει. Τίποτα δεν θα μείνει. Αυτό θέλει τώρα όλο από την αρχή. Εγώ όλο το βράδυ είχα αγωνία, σαν να διαισθανόμουν. Αυτό έγινε ξημερώματα. Λαίλαπα. Κάτω από τις ρεματιές, ανέβηκε πάνω και το έκαψε» αναφέρει

Η φωτιά έκαψε δεκάδες σπίτια, κυρίως εξοχικές κατοικίες, ενώ στάχτη έγινε δάσος σε έκταση που ξεπερνάει τα 40.000 στρέμματα.

Πηγή: skai.gr