Παπανδρέου σε ΣΚΑΪ: Η ανανέωση δεν είναι ηλικιακό θέμα- Δεν παραιτούμαι, μπορώ να ενώσω

Η ανανέωση δεν είναι ηλικιακό θέμα, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Ο κος Παπανδρέου διεκδικεί την ηγεσία της παράταξης, έχοντας κατακτήσει την δεύτερη, σε ψήφους θέση, με «αντίπαλο» του τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος και ήταν ο νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών.

«Χρειαζόμαστε ανανέωση. Νομίζω όλοι είμαστε υπέρ της ανανέωσης αλλά η ανανέωση δεν είναι απλά ηλικιακό θέμα» σχολίασε υπογραμμίζοντας πως η ηλικία δεν είναι πιστοποίηση ανανέωσης αλλά αυτή διαφαίνεται ακριβώς στις ιδέες.

«Στο να μπορούμε να χτυπήσουμε στεγανά, τα οποία δεν αφήνουν κομμάτια του ελληνικού λαού, κομμάτια της κοινωνίας να έχουν ουσιαστικό ρόλο», εξήγησε περαιτέρω.

Δεν εκπροσωπεί το νέο ο Ανδρουλάκης

Κληθείς να απαντήσει ειδικότερα, για το εάν κρίνει πως η ανανεωτική προοπτική δεν χαρακτηρίζει τις ιδέες του Νίκου Ανδρουλάκη ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως όντως αυτό διακρίνει δίνοντας  μια σειρά από παραδείγματα.

«Δεν το πιστεύω καθόλου. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Εγώ έφερα το Open Gap, μια νέα πρακτική. Έφερα την διαύγεια. Να έχουμε διαφάνεια στην διαδικασία, όχι μόνο στο Κίνημα αλλά και στο κράτος, αλλά να έχουμε κι αξιοκρατικές επιλογές για τα ανώτατα στελέχη όπως είναι οι Γενικοί Γραμματείς και Διοικητές μεγάλων Οργανισμών»

«Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση κι ήρθε αυτή του κου Σαμαρά, με γραμματέα του κόμματος τον κο Ανδρουλάκη πήγαμε σε μια λογική νομής της εξουσίας. Τέσσερα η Νέα Δημοκρατία, Δύο το ΠΑΣΟΚ, Ένα ο κος Κουβέλης»

«Δηλαδή ξανά το μοίρασμα της εξουσία, ξανά η παλαιοκομματική αντίληψη, αυτά παλεύω μια ζωή», συνόψισε υπογραμμίζοντας πως δεν είναι θέματα ηλικίας αλλά βούλησης για να «σπάσουμε αυγά», λογική την οποία έχει και θα συνεχίσει να έχει.

Μιλώντας περαιτέρω για τον έτερο υποψήφιο του, Νίκο Ανδρουλάκη, σχολίασε πως δε ξέρει τις θέσεις του και ότι δεν έχει σαφή ιδεολογική τοποθέτηση.

Αναλυτικότερα ο κος Παπανδρέου δήλωσε πως έχει αποδείξει πως κάνει αλλαγές και συγκρούεται με συμφέροντα, αντιλήψεις και λογικές "κόμματος μηχανισμού", καταλήγοντας πως ουσιαστικά εκείνος είναι που αντιπροσωπεύει το "νέο" και όχι ο συνυποψήφιος του.

Όπως ανέφερε ο κος Παπανδρέου, οι αντιλήψεις του σε σχέση με τον συνυποψήφιο του διαφέρουν καθώς παρατηρεί πως από πλευράς ιστορίας του κου Ανδρουλάκη υπάρχει μια παλαιοκομματική αντίληψη.

Την ανανέωση δεν την φέρνει ο φίλος μου ο Νίκος Δυστυχώς, συνόψισε.

Ο κ.Παπανδρέου επέκρινε τον συνυποψίφιο του μάλιστα για τη θέση που εξέφρασε για την κατάργηση του βέτο σχετικά με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι διαφωνεί με τη θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που εξέφρασε ο κ. Ανδρουλάκης. 

Δήλωσε δε, ότι επιθυμεί να γίνει debate με τον Νίκο Ανδρουλάκη με επάρκεια χρόνου για ελεύθερη συζήτηση και περιμένει την απάντησή του. 

Παράλληλα, επεσήμανε πως η μάχη πρέπει να δίνεται τόσο στην κοινωνία όσο και στην Βουλή.

«Η μάχη στην Βουλή πρέπει να υπάρχει και έχουμε το παράδοξο ότι εάν ουσιαστικά εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα έχουμε τον πρόεδρο του Κινήματος στη Βουλή», τόνισε.

«Είναι παράδοξο να μην ξέρουμε ποιος θα δώσει τη μάχη απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα», σημείωσε.

Διατύπωσε δε την εκτίμηση πως η ενότητα βασίζεται και στην ηγετική φυσιογνωμία προσθέτοντας πως πιστεύει ότι είναι σε θέση τόσο να ενώσει όσο και να φέρει επιπλέον δυνάμεις στην παράταξη.

«Και παράλληλα να εδραιώσουμε μια σιγουριά αξιών και αρχών. Δηλαδή όχι ένα κόμμα μηχανισμών, όχι ένα κόμμα απλώς για το μοίρασμα της εξουσίας γιατί αυτό είναι που διαιρεί το κόμμα, αυτό είναι που δημιουργεί εσωτερικές έριδες πάνω σε προσωπικές φιλοδοξίες. Να σπάσουμε αυτή την αντίληψη», συνόψισε.

Δεν παραιτούμαι, θα παλέψω

«Βασικός μου στόχος ήταν να επαναφέρουμε την παράταξη στο προσκήνιο της πολιτικής με μεγάλη συμμετοχή», είπε, αναφορικά με τα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου, εκτιμώντας παράλληλα πως αυτό επετεύχθη.

Όπως υπογράμμισε, ζήτημα αποτελεί το να μην είναι το ενεργό ενδιαφέρον που επέδειξαν οι πολίτες γύρω από το ΚΙΝΑΛ ένα περιστασιακό  φαινόμενο, και αυτό θα διασφαλιστεί από την επόμενη ημέρα και ειδικότερα θα σχετιστεί με το ποιος θα βρεθεί στα ηνία της παράταξης.

«Εάν θα είναι μια ηγεσία που θα προχωρήσει την παράταξη με προοδευτικό στόχο, κοντά στις λαϊκές δυνάμεις, με μεταρρυθμιστικές προτάσεις που θα αγκαλιάσει πραγματικά και ευρύτερα στρώματα»

«Βέβαια ο ίδιος θα ήθελα ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έτσι είναι πάντα η πολιτική», παρατήρησε.

«Είμαστε όμως στον δεύτερο γύρο και θα το παλέψουμε», πρόσθεσε κάνοντας σαφές πως δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ και θα δώσει τη μάχη για να κερδίσει.

«Πήρα το ρίσκο πάλεψα και παλεύω για αυτή την παράταξη», είπε μεταξύ άλλων και επεσήμανε πως στην εκλογική μάχη υπήρξαν υποψήφιοι που προετοιμάζονταν για αυτήν χρόνια ενώ εκείνος έθεσε υποψηφιότητα μόλις 34 ημέρες πριν τις εκλογές, αναφορικά με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

«Μου έχουν ζητήσει να παραιτηθώ πολλές φορές, Κάποιοι μπορεί να θέλουν βεβαίως ο Παπανδρέου να παραιτηθεί. Ο Παπανδρέου δεν παραιτείται»

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι θα παλέψει για τις αρχές και τις ιδέες του. Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον θέλει αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, γιατί θα «επαναπατρίσει» όσους ψηφοφόρους του κόμματος πήγαν εκεί. Αρνητικά βλέπει το ενδεχόμενο να αναλάβει τα ηνία του ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ γιατί έτσι θα έχει απέναντί της μια σκληρή αντιπολίτευση με τον δικό του τρόπο, χωρίς φωνασκίες.

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση μη εκλογής του δεν τίθεται θέμα μη υποστήριξης στον νέο αρχηγό.

«Εγώ θα παλεύω για τις αρχές μου σε κάθε μετερίζι», είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως θα μιλήσει με όλους τους συνυποψηφίους του αλλά θεωρεί πως οι συμμαχίες είναι με τον πολίτη, τις κοινωνικές δυνάμεις και τον κόσμο.

«Ο κάθε πολίτης να σκεφτεί τι θέλει αύριο. Ποια ηγεσία θέλει αύριο σε αυτό το κίνημα», πρότεινε.

ΚΙΔΗΣΟ

Απαντώντας αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι για το ΚΙΔΗΣΟ, μετά τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ ο κος Παπανδρέου εξήγησε πως αυτό αποτελεί ούτως ή άλλως μια συμμαχία πολλών κομμάτων.

«Είναι και η ΔΗΜΑΡ, η Ανανεωτική Αριστερά, η ΕΔΕΜ, βεβαίως και το ΠΑΣΟΚ αλλά πρέπει μετά, την επόμενη ημέρα, να συζητήσουμε τελικά πως θα συνενωθούμε, εάν θέλετε» δήλωσε μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο να επανέλθουν τα σύμβολα αφού όπως είπε «Είμαι ΠΑΣΟΚ στην καρδιά μου, όλα τα χρόνια αυτά».

Σε κάθε περίπτωση επεσήμανε πως επιθυμεί όλα αυτά να συντελεστούν με μια δημοκρατική διαδικασία, δηλαδή το συνέδριο να αποφασίσει τις λεπτομέρειες αυτής της μετάβασης.  

Πηγή: skai.gr