Τελικά αποτέλεσμα - Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πρώτος ο Ανδρουλάκης- Με Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου διεκδικούν την προεδρία του ΚΙΝΑΛ στον β΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών. 

Καθώς η ενσωμάτωση έχει ξεπεράσει το 90%, ο Νίκος Ανδρουλάκης καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην εκλογική κούρσα και τελικά θα διεκδικήσει την προεδρία εκ νέου στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, την Κυριακή 12/12  από κοινού με τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος ήρθε δεύτερος σε ψήφους.

Τρίτος σε ψήφος ήρθε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναλυτικότερα, καθώς το 90% των ψήφων έχει καταμετρηθεί, το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ είναι πλέον σχεδόν τελικό.

Η σειρά κατάταξης δεν άλλαξε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 37,11%, ο Γιώργος Παπανδρέου δεύτερος με 27,6% και τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 26,6%. Οι κ.κ. Χρηστίδης, Καστανίδης, Γερουλάνος συγκέντρωσαν περί το 3%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε στη νότια Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης-, πρώτευσε στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτευσε στη δυτική Ελλάδα. Στην Αττική πλειοψήφησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Αθρόα κινητοποίηση

Οι κάλπες έκλεισαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ ενώ, με απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ, η ψηφοφορία παρατάθηκε σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κι άλλες μεγάλες πόλεις καθώς ήταν μεγάλες οι ουρές όσων ήθελαν να ψηφίσουν και δεν ήταν δυνατόν να αποκλειστούν από τη ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τίς τελικές εκτιμήσεις η συμμετοχή έφτασε περίπου σε 276.000 άτομα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα 212.000 άτομα που συμμετείχαν στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία του 2017.

Στο Κίνημα Αλλαγής επικρατεί ικανοποίηση για την ανταπόκριση του κόσμου ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου, σπεύδοντας να ψηφίσει.

Η αθρόα προσέλευση των πολιτών για να ψηφίσουν μάλιστα οδήγησε στην, απόφαση για «σιωπηρή παράταση» σε ορισμένα εκλογικά κέντρα όπου επικράτησε κοσμοσυρροή.

Το παραπάνω σημαίνει πως ναι μεν δεν υπήρχε απόφαση για παράταση του χρόνου κατά τον οποίον οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούσαν να μεταβούν για να ψηφήσουν ωστόσο σε εκλογικά κέντρα όπου κόσμος εξακολουθούσε να βρίσκεται στην ουρά και μετά το πέρας των 20:00 , μπόρεσαν να ψηφίσουν κανονικά.

Σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα αυτή ίσχυε αυστηρά για εκλογικά κέντρα όπου υπάρχει κοσμοσυρροή.

Οι δηλώσεις 

Ο νικητής του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «η Δημοκρατική παράταξη επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» και δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει την εντολή της βάσης για αυτονομία , ενότητα και ανανέωση.

«Δύναμή μου είναι η βάση της παράταξης», είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Ευχαρίστησε τους συνυποψήφιους του για τον πολιτισμένο αγώνα και τους 270 .000 πολίτες που ψήφισαν.

Αυτή την Κυριακή πετύχαμε το στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικό πολιτών. Oι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν, την άλλη Κυριακή αποφασίζουν για το μέλλον της παράταξης, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στο περιθώριο των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Ο κος Παπανδρέου ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην διαδικασία και απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στη μάχη την ερχόμενη Κυριακή. 
"Αυτή την Κυριακή πετύχαμε το στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικό πολιτών την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με την μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίσουν για την τύχη της παράταξης αποφασίζουν για το μέλλον αποφασίσουν για την πορεία του κινήματος μας αποφασίζουν για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα ευχαριστώ όλους για την συμμετοχή και σας καλώ στη μάχη της επόμενης Κυριακής" είπε.

«Συνεχίζω δυνατά με σεμνότητα κι ενότητα», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος αφού οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Λοβέρδος δεν θέλησε να απαντήσει ερωτηθείς τι θα πράξει στον δεύτερο γύρο. Διαβεβαίωσε ότι «η δημοκρατική παράταξη -το ΠΑΣΟΚ- έχει μέλλον»

Ευχαρίστησε «τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στη γιορτή της δημοκρατίας», προσθέτοντας «τους ζητώ συγγνώμη για τις αρκετές ώρες αναμονής μέχρι να ψηφίσουν».

Πηγή: skai.gr