Ουκρανή πρόσφυγας που είχε νικήσει σε τηλεπαιχνίδι μαγειρικής, μαγειρεύει στα σύνορα της Τσεχίας

Ουκρανή πρόσφυγας που είχε νικήσει σε τηλεπαιχνίδι μαγειρικής, μαγειρεύει στα σύνορα της Τσεχίας

Η ουκρανή νικήτρια τηλεπαιχνιδιού μαγειρικής, Ολγκα Μαρτινόφσκα, η οποία εγκατέλειψε τη χώρα μαζί με την εξάχρονη κόρη της για να γλιτώσει μετά τη ρωσική εισβολή και βρήκε καταφύγιο στην Τσεχία, μαγείρεψε σήμερα μια σούπα μπορς και άλλα παραδοσιακά πιάτα για να συγκεντρώσει χρήματα για εκείνους που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία.

Πίσω από έναν πάγκο με την ουκρανική σημαία, σε μια δημοφιλή αγορά με αγροτικά προϊόντα κατά μήκος του ποταμού Βλτάβα, που δεν είναι άλλος από τον ποταμό Μολδάβα που ονομάζεται έτσι στο τμήμα που διασχίζει την Τσεχία, η Μαρτινόφσκα και άλλοι ουκρανοί πρόσφυγες σερβίριζαν νοστιμιές, ανάμεσά τους και κέικ με παπαρουνόσπορο, πιερόγκι (Σ.τ.Σ: ένα φαγητό της σλαβικής κουζίνας, που αποτελείται από τηγανητά, γεμιστά ημικυκλικά κομμάτια φύλλου) και χειροποίητα γλυκά.

"Κάνω τη δουλειά μου, αλλά δεν είναι μόνο ότι θέλω να την κάνω εδώ, μπροστά από τον ποταμό στην Πράγα", είπε η Μαρτινόφσκα που στεκόταν δίπλα σε μια ταμπέλα η οποία έγραφε "Φάτε Μπορς, Σώστε την Ουκρανία".

"Συγκεντρώνουμε χρήματα με διαφορετικό τρόπο για να αγοράσουμε τα...απαραίτητα φάρμακα για τους Ουκρανούς που παραμένουν σε θερμά σημεία και τα έχουν πράγματι ανάγκη", είπε.

Από τις 24 Φεβρουαρίου που εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία περίπου 300.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Τσεχική Δημοκρατία και έχουν ενταχθεί στην ουκρανική κοινότητα που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε σχεδόν 200.000 άτομα.

Σχεδόν 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, οι περισσότεροι κατευθυνόμενοι προς την Πολωνία, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Μαρτινόφσκα, η οποία έχει επίσης διατελέσει κριτής στο παιχνίδι μετά τη νίκη της, δήλωσε τυχερή που βρήκε ασφάλεια σε φίλους της στην Πράγα και θέλει να βοηθήσει όσους έμειναν πίσω στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ