Ο Ντεπαρντιέ απαρνείται τη γαλλική υπηκοότητα

Με ανοιχτή του επιστολή προς τον γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό ο δημοφιλής γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ δήλωσε ότι απαρνείται τη γαλλική υπηκοότητα, μετά την επίθεση που δέχθηκε από τον Ερό για τη στάση του να μετακομίσει στο Βέλγιο για να αποφύγει τους αυξημένους φορολογικούς συντελεστές της κυβέρνησης Ολάντ.

«Πρόκειται για ενέργεια αξιοθρήνητη» είχε δηλώσει ο Ερό, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει την οργή του για όσους «αυτοεξορίζονται» προκειμένου να μην πληρώνουν φόρους. «Το θεωρώ αξιοθρήνητο (...). Και όλα αυτά για να μην πληρώνει φόρους, για να μην πληρώνει πολλά», είπε ο Ερό για τον Ντεπαρντιέ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 2.

Η απάντηση του γάλλου ηθοποιού στις δηλώσεις του Ερό δημοσιεύθηκε στην γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche. Ο προσβεβλημένος ηθοποιός δήλωσε ότι απαρνείται το γαλλικό του διαβατήριο και την κοινωνική του ασφάλιση, την οποία ποτέ δεν χρησιμοποίησε. «Δεν έχουμε πλέον την ίδια χώρα, είμαι γνήσιος Ευρωπαίος, πολίτης του κόσμου, όπως πάντοτε με δίδασκε ο πατέρας μου», έγραψε ο Ντεπαρτιέ.

Αρκετούς μήνες νωρίτερα ο σπουδαίος ηθοποιός είχε επιτεθεί στους συμπατριώτες του σε συνέντευξή του στην ελβετική τηλεόραση χαρακτηρίζοντάς τους ως «επαρμένους».

Οι γαλλικές αρχές θα επιβάλουν από το 2013 φόρο 75 % για τους πλούσιους πολίτες, το ετήσιο εισόδημα των οποίων υπερβαίνει το 1,3 εκατ. ευρώ. Οι αμοιβές του Ντεπαρτιέ μπορεί να φθάνουν τα 2 εκατ. ευρώ.


Πηγή: skai.gr