Μετά τη μετάλλαξη Δέλτα φτάνει στη Βρετανία η «Δέλτα συν» - Πώς επηρεάζει τα εμβόλια

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο οργανισμός Δημόσια Υγείας Αγγλίας (PHE) ανακοίνωσε ότι 41 από τα συνολικά 75.953 κρούσματα της κυρίαρχης ινδικής παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού που έχουν ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο περιέχουν πρόσθετη μετάλλαξη που καθιστά τον ιό πιο ανθεκτικό.

Πρόκειται για τη λεγόμενη παραλλαγή «Δέλτα συν» (Delta plus), ή παραλλαγή του Νεπάλ, η οποία προσδιορίστηκε ως «ανησυχητική παραλλαγή» στην Ινδία προκαλώντας αυξημένο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.

Τα τρία ανησυχητικά χαρακτηριστικά της νεότερης παραλλαγής του κορωνοϊού είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, ότι προσκολλάται πιο δυνατά στα κύτταρα των πνευμόνων και ότι δυνητικά περιορίζει την αντίδραση των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Πνευμονολόγος από ινδικό νοσοκομείο που μίλησε στο Sky News επισήμανε την ανησυχία που προκαλεί η νέα παραλλαγή στη χώρα, λέγοντας ότι η μετάλλαξη που περιέχει την καθιστά πιο ανθεκτική έναντι τουλάχιστον του εμβολίου της AstraZeneca, δηλαδή του εμβολίου που λαμβάνει η πλειοψηφία των κατοίκων της Ινδίας.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει και ανησυχία για την πιθανότητα δεύτερης λοίμωξης για πρώην φορείς του ιού, λόγω της ικανότητας της μετάλλαξης να αποφεύγει την εξουδετέρωση από τα αντισώματα.

Ο οργανισμός PHE έχει διαπιστώσει πως δύο δόσεις του εμβολίου είτε της AstraZeneca είτε της Pfizer προσφέρουν υψηλή προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα, αλλά για την αποτελεσματικότητά τους έναντι της «Δέλτα συν» απαιτούνται περισσότερα δεδομένα.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η παραλλαγή «παρακολουθείται» από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και πως όπου έχει ανιχνευθεί είναι σε ισχύ αυξημένα μέτρα.

Πάντως επιστήμονες στη Βρετανία έχουν επισημάνει ότι άλλες παραλλαγές που περιέχουν την ίδια μετάλλαξη δεν έχουν καταφέρει να εξαπλωθούν ιδιαίτερα, πλην της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής «Βήτα».