Την άμεση αντίδραση του ΕΟΦ προκάλεσαν τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία φαινόμενα μαζικής αγοράς από καταναλωτές του φαρμάκου χλωροκίνη, που σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές βοηθά στην θεραπεία του covid-19, με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει τα φαρμακεία από το σκεύασμα Plaquenil και να μη μπορούν να τα βρουν ασθενείς που το χρειάζονται. 

Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πως «κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος PLAQUENIL ορίζεται με “Περιορισμένη ιατρική συνταγή από ειδικό ιατρό. Ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

Παρόμοια αντίδραση υπήρξε και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλόγου (ΠΦΣ) που ζητούσε η χλωροκίνη να χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.

Συγκεκριμένα, ο ΠΦΣ με επιστολή του στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ζητά «την χορήγηση με συνταγή φυλασσομένη επί διετία, όπως έχει γίνει για το TAMIFLU και για τα άλλα αντιϊκα φάρμακα».

Ο ΠΦΣ τονίζει ότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος πολύ σύντομα να μην μπορούν να προμηθευτούν το παραπάνω σκεύασμα, ασθενείς που το έχουν πραγματική ανάγκη και να διακόψουν τη θεραπεία τους με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία τους.

Πηγή: skai.gr