Βρούτσης: Άδικες, αδικαιολόγητες και ηθικά λάθος οι απολύσεις εν μέσω κορωνοϊού

Της Ναντίν Χαρδαλιά
 
Άδικες, αδικαιολόγητες, καθώς και οικονομικά και ηθικά λάθος εν μέσω δοκιμασίας της κοινωνικής συνοχής από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εργασίας, τις 41.000 απολύσεις που καταγράφηκαν τον Μάρτιο στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, μιλώντας για απογοητευτικό ισοζύγιο το οποίο απέδωσε σε πανικό μπροστά στον κορωνοϊό και απευθύνοντας έκκληση στον επιχειρηματικό κόσμο να λειτουργήσει με ψυχραιμία.
 
«Τα χθεσινά στοιχεία για τις 41.000 απολύσεις τον Μάρτιο δείχνουν ότι υπάρχει πανικός. Είναι άδικες και αδικαιολόγητες οι απολύσεις. Δεν μπαίνει λουκέτο στις επιχειρήσεις. Κάνω έκκληση στον επιχειρηματικό κόσμο. Να σταματήσουν αυτές τις ενέργειες οι οποίες μπορεί νομικά να έχουν έρεισμα όμως δεν είναι ηθικά σωστές», σημείωσε ο Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε εμφατικά: «Από την κρίση αυτή ή θα βγουν όλοι νικητές ή όλοι ηττημένοι. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε όλοι, εργαζόμενοι και εργοδότες. Ας δουν το "εμείς" και όχι τον εαυτό τους. Πρέπει την επόμενη ημέρα να είμαστε όλοι μαζί για να σηκωθεί το αμορτισέρ της οικονομίας».
 
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το μέτρο περί απαγόρευσης των απολύσεων είναι «πρωτοφανές και πρωτόγνωρο» για τη λειτουργία κανονικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας όμως ότι οι συνθήκες πλέον είναι έκτακτες και προαναγγέλλοντας τρίτο πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει την επιδότηση ενοικίου.
  
«Δεν πρέπει να υπάρξει πανικός στον εργοδοτικό κόσμο. Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που κλείνουν προσωρινά δεν παίρνουν μισθό. Άρα δεν υπάρχει μισθολογικό κόστος. Τις εργοδοτικές εισφορές θα τις καλύψουμε πλήρως. Αναρωτιέμαι γιατί ένας επιχειρηματίας προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.