Κορωνοϊός: Ο 66χρονος πρώτος νεκρός της πανδημίας στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ο 66χρονος πρώτος νεκρός της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο 66χρονος που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας είναι ο πρώτος νεκρός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ο άτυχος άνδρας ήταν το ένατο κρούσμα κορωνοϊού που ανακοινώθηκε στη χώρα την Τετάρτη 4 Μαρτίου. Είχε ταξιδέψει με γκρουπ στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Πρόκειται για 66χρονο Έλληνα πολίτη, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις γενόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, τα ξημερώματα της Πέμπτης12 Μαρτίου 2020 στις 03:15.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για 66χρονο Έλληνα πολίτη, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020.

Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις γενόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15».


Όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, ο 66χρονος νοσηλευόταν με βαριά πνευμονία σε μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου. Την Πέμπτη 5 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε και η σύζυγος του 66χρονου, ενώ συνολικά 21 άτομα από το γκρουπ των Αγίων Τόπων διαγνώσθηκαν θετικά στη νόσο.

Ο 66χρονος ήταν το 9ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας. Είχε πάρει μέρος σε ομαδική θρησκευτική εκδρομή στους Άγιους Τόπους όπου συμμετείχαν συνολικά 54 άτομα. 

Οι ταξιδιώτες επέστρεψαν Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου. Όταν ο άνδρας παρουσίασε πιο έντομα συμπτώματα απευθύνθηκε αρχικά σε ιδιώτη γιατρό και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, δεδομένου όμως ότι τότε το ισραηλ δεν ενέπιπτε στον ορισμό του κρούσματος δεν θεωρήθηκε ύποπτο περιστατικό και δεν υποβλήθηκε αρχικά σε εξεταση για κορωνοϊό. Καθαρά Δευτέρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ριου.


Είχε προηγηθεί το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιδημία, στο οποίο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της, και έδωσε συμβουλές στους πολίτες. 

Δέκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 99, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το ξέσπασμα του κορωνοϊού ως πανδημία. Σύμφωνα με τον απολογισμό του ΠΟΥ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 118.000 σε 114 χώρες ενώ ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 4.291.

Πηγή: skai.gr