Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους ανακήρυξε το ξέσπασμα του κορωνοϊού ως πανδημία.

«Η πανδημία δεν είναι λέξη που χρησιμοποιείται ελαφρά ή απρόσεκτα. Είναι μια λέξη που αν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα, μπορεί να οδηγήσει σε παράλογο φόβο ή σε παράδοση ότι η μάχη τελείωσε, που μπορεί να προξενήσει αχρείαστο πόνο και θάνατο» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε πως ο χαρακτηρισμός του κορωνοϊού ως πανδημία «δεν αλλάζει την αξιολόγηση του ΠΟΥ σχετικά με τον κίνδυνο που συνιστά ο κορωνοϊός. Δεν αλλάζει τι κάνει ο ΠΟΥ και δεν αλλάζουν αυτά που θα πρέπει να κάνουν οι χώρες».

«Ανησυχούμε βαθιά τόσο από τα υψηλά επίπεδα εξάπλωσης και από τη σοβαρότητά τους, αλλά και από τα ανησυχητικά επίπεδα ασυμπτωματικών κρουσμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά.Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αυτή τη στιγμή τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 118.000 σε 114 χώρες ενώ ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 4.291.

«Εκατοντάδες ακόμα, παλεύουν για τη ζωή τους στα νοσοκομεία. Μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αναμένουμε να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού, τον αριθμό των θυμάτων, και τον αριθμό των χωρών που πλήττονται να σκαρφαλώσει ακόμα πιο ψηλά», είπε ο Γκεμπρεγέσους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 81 χώρες δεν έχουν αναφέρει κανένα κρούσμα κορωνοϊού και 57 χώρες έχουν αναφέρει 10 ή λιγότερα κρούσματα. 

Πηγή: skai.gr