Κορωνοϊός: Ανησυχία Τσιόδρα για χαλάρωση – Τι ζήτησε από τους πολίτες να προσέχουν

Τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια σχετική χαλάρωση όλων μας, χρειάζεται όμως προσοχή, τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη σημερινή του ενημέρωση για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως χώρες οι οποίες χαλάρωσαν τα μέτρα είχαν αύξηση του αριθμού νέων κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ ο επικεφαλής επιστήμονα προειδοποιεί το Κογκρέσο για σταδιακή άρση των μέτρων. 

Στην Κίνα, είδαν άνοδο των νέων περιστατικών στη Γουχάν. Παρατηρούν μάλιστα, τις πρώτες μικροεπιδημίες. Το ίδιο και στην Κορέα, όπου έλαβαν νέα μέτρα.

«Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε με υπεύθυνη συμπεριφορά και με συνεχή καταγραφή των δεδομένων μας, να προσπαθούμε να επανέλθουμε στη μερική κανονικότητα, με κάποιους απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης. Θα παρακολουθούμε τα δεδομένα για να αποτρέψουμε πιθανές αναζωπυρώσεις», τόνισε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να προσέχουμε.

«Δεν πρέπει να το πάρουμε στα αστεία. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η πάλη με τον ιό. Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσά μας.»

Στη συνέχεια έδωσε απλές οδηγίες προστασίας, τις οποίες συστήνει στους πολίτες να τηρήσουν.

Οδηγίες προστασίας:

  • Αποφεύγουμε τα ΜΜΜ όταν είναι εφικτό. Να βρούμε εναλλακτικές.
  • Να χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ, όταν είναι απαραίτητο, με βάση τους κανόνες. Χρήση μάσκας και αντισηπτικού.
  • Υγιεινή χεριών. Αποφεύγουμε επιφάνειες και αντικείμενα που πιθανόν να έχουν μολυνθεί. Όχι χειραψίες και αγκαλιές. Χρήση αντισηπτικού.
  • Έξω, αποφεύγουμε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό.
  • Αποφεύγουμε επαφές με πολλά διαφορετικά άτομα. Στενός κύκλος επαφών.
  • Έλεγχος συμπτωμάτων και επικοινωνία με τον γιατρό.
     
Πηγή: skai.gr