Κορωνοϊός-Τσιόδρας: 18 νέα κρούσματα - 2744 συνολικά - 1 νεκρός

Στα 18 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στη χώρα μας σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Απο τα 18 κρούσματα τα 10 ανιχνεύθηκαν στον οικισμό Ρομά της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, οπου αναμένονται τα αποτελέσματα άλλων 3 δειγμάτων. Επίσης, βρέθηκαν 2 κρούσματα στην πρόχειρη δομή - «καραντίνα» στα Μεγάλα Θέρμα της βόρειας Λέσβου που αφορούν μετανάστες που εισήλθαν στην Λέσβο στις 6/5. Τα κρούσματα βρέθηκαν στα πλαίσια δειγματοληπτικού ελέγχου. Από 1η Μαρτίου όλες οι αφίξεις δεν οδηγούνται στα ΚΥΤ νησιών για λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, αλλά σε ειδικές δομές καραντίνας που έχουν ήδη προβλεφθεί. 

Παράλληλα καταγράφηκε 1 ακόμη νεκρός με το συνολικό αριθμό των νεκρών να αγγίζει τους 152. 

Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι 2744, εκ των οποίων το 56% αφορά άντρες. Τα 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη,  άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι 32. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. Παράλληλα, 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με θεραπευτικές εξελίξεις υπάρχουν αισιόδοξα νέα. Ο Ευρωπαίκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την επέκταση της χορήγησης ενός εκ των φαρμάκων που έχουν θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς που δεν λαμβάνουν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που δεν είναι διασωληνωμένοι. Η διάρκεια της θεραπείας θα είναι πλέον 5 αντί για 10 μέρες. Πρόκειται για τη ρεμντεσιβίρη.

Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε από επιστημονική ομάδα στο Χονγκ Κονγκ, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας. Χρησιμοποιήθηκε τριπλό σχήμα φαρμάκων, ένα κατά του HIV και δύο αντιικά, για την αντιμετώπιση του ιού και τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά. Ο ιός εξαφανίστηκε γρηγορότερα από τον οργανισμό των ασθενών, τα συμπτώματα υποχώρησαν γρηγορότερα, νόσησαν λιγότερες μέρες και εξήλθαν πιο γρήγορα από το νοσοκομείο.

Σχετικά με τα εμβόλια, 8 βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών.

Πηγή: skai.gr