Κλείσιμο

Η ανδρική υπογονιμότητα ίσως είναι σημείο των καιρών- Η άποψη των ειδικών

Ο Δρ Tomer Avidor-Reiss, ο οποίος διδάσκει στο τμήμα βιολογικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Τολέδο, γνωρίζει πολλά για τη γονιμότητα - όχι μόνο λόγω της έρευνάς του, αλλά και για προσωπικούς λόγους.

«Η υπογονιμότητα επηρέασε την οικογένειά μου δύο φορές», δήλωσε ο Avidor-Reiss στο ψηφιακό περιοδικό Salon . Οι γονείς του, υπενθύμισε, είχαν πρόβλημα να συλλάβουν λόγω «ασυμβατότητας της RH», μια κατάσταση στην οποία η μητέρα και το έμβρυο έχουν ασυμβίβαστο αίμα. Γεννήθηκε μόνο αφού η μητέρα του είχε ήδη υποστεί αποβολή. Αυτός και η σύζυγός του, επίσης, αγωνίστηκαν να συλλάβουν αφού διαγνώστηκαν με «ανεξήγητη στειρότητα». ευτυχώς, κατάφεραν να συλλάβουν τελικά με τη βοήθεια της σύγχρονης ιατρικής.

Αν πιστεύουμε ότι οι τρέχουσες μελέτες, η οικογενειακή κατάσταση του Avidor-Reiss μπορεί να γίνει πιο συχνή. Τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται και όχι απαραίτητα για θετικούς λόγους (όπως οι γυναίκες που έχουν περισσότερη αυτονομία και επιλέγουν να καθυστερήσουν την έναρξη οικογενειών). Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η περιβαλλοντική ρύπανση συνδέεται με τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, κάτι που τουλάχιστον στις δυτικές χώρες σημαίνει ότι η πλειονότητα των ανδρών θα μπορούσε να φτάσει υψηλά επίπεδα στειρότητας  εάν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων συνεχίσει να πέφτει γραμμικά. Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας των ανδρών, τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα. Ακόμη και η πανδημία COVID-19 θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη γονιμότητα, καθώς μελέτες δείχνουν ότι οι μολυσμένοι άνδρες ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Και φυσικά υπάρχουν οι γνωστοί παράγοντες του τρόπου ζωής που οδηγούν στην ανδρική υπογονιμότητα: παχυσαρκία, κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα και παράνομη χρήση ναρκωτικών. (Συγκεκριμένα, η πανδημία οδήγησε σε αύξηση του αλκοολισμού, της χρήσης ναρκωτικών και της αύξησης βάρους.)

Επομένως, αυτά τα σύνθετα στοιχεία μεταφράζονται σε ζητήματα ανδρικής γονιμότητας για τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα ;

«Σίγουρα έχω δει αύξηση των περιπτώσεων στειρότητας των ανδρών με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Barrett E. Cowan,  ειδικευμένος στο Στάνφορντ με εμπειρία δύο δεκαετιών στη θεραπεία της ανδρικής γονιμότητας. Πρόσθεσε ότι «αυτό μπορεί να οφείλεται σε μεγαλύτερη επίγνωση του ζητήματος (μέσω του Διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης), στην προθυμία αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων και σε ένα πιο ανοιχτό περιβάλλον όπου οι άνδρες παραπέμπουν τους φίλους ή τους συναδέλφους τους να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό.»

Ο Δρ Zaher Merhi  αναπαραγωγικός ενδοκρινολόγος και ιδρυτής του Κέντρου Αναζωογόνησης Γονιμότητας, είπε επίσης ότι είχε δει αύξηση της στειρότητας των ανδρών κατά τη διάρκεια της καριέρας του. "Περίπου στο 50% των ζευγαριών που βλέπω, το αρσενικό έχει πρόβλημα με το σπέρμα", δήλωσε ο Merhi.

Σημείωσε επίσης ότι μια μακροχρόνια ανδρική κρίση γονιμότητας θα μπορούσε να επηρεάσει δυσανάλογα τους άνδρες με χαμηλό εισόδημα. «Είναι δαπανηρό να αξιολογηθεί κάποιος από έναν ουρολόγο γονιμότητας», είπε. «Θα μπορούσε επίσης να είναι είναι ακριβό το κόστος μιας θεραπείας για να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τα θέματα γονιμότητας των ανδρών.

Ο Δρ Michael Witt, ένας ουρολόγος και ειδικός για τη γονιμότητα των ανδρών της Reproductive Biology Associates, δεν είχε τις ίδιες παρατηρήσεις.

«Δεν έχω δει αύξηση των περιπτώσεων στειρότητας κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, αλλά αυτό που έχω δει είναι μεγαλύτερη προθυμία στους άνδρες να αναζητήσουν αξιολόγηση νωρίς στη διαδικασία», είπε. «Έχω επίσης δει μια αύξηση στις βελτιωμένες διαγνωστικές τεχνικές και θεραπείες»

Ο Witt σημείωσε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την προοπτική της μαζικής υπογονιμότητας.

«Η πιθανότητα μιας κρίσης υπογονιμότητας είναι πραγματική και μπορεί να συμβεί σε βιομηχανικά έθνη όπου περισσότερα ζευγάρια αναβάλλουν τη δημιουργία μιας οικογένειας για εκπαιδευτικούς ή επαγγελματικούς λόγους, και ως εκ τούτου βρίσκονται σε ένα σημείο στο οποίο είναι λιγότερο πιθανό να μείνουν έγκυες», εξήγησε ο Witt.

Ο Δρ. Alan Copperman, Διευθυντής Ιατρικής στο Progyny και συνιδρυτής του RMA της Νέας Υόρκης, είπε επίσης στο Salon ότι «το στίγμα της στειρότητας είναι τώρα πολύ λιγότερο από ό, τι στο παρελθόν».« Ως αποτέλεσμα, είπε, περισσότεροι άντρες αξιολογούνται και γίνονται νωρίτερα. Ωστόσο, ο Copperman ακολούθησε τις πολυάριθμες μελέτες που υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου.»

Πηγή: salon.com