Έτοιμη για εμβόλιο στις αρχές Δεκεμβρίου η Βρετανία -"80% πιθανότητα κανονικότητας" την άνοιξη

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι έδωσε εντολή στο εθνικό σύστημα υγείας NHS να είναι έτοιμο για τη χορήγηση των πρώτων δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Σημείωσε ότι τα νέα για εμβόλιο της Pfizer είναι «πολλά υποσχόμενη είδηση», αλλά τόνισε πως «απομένουν ακόμα πολλά εμπόδια και δεν έχουμε δει τα πλήρη δεδομένα ασφαλείας».

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για τη στιγμή που το εμβόλιο θα εγκριθεί.

Εκτίμησε δε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Όπως είπε, η αρμόδια υγειονομική αρχή θα μπορούσε να δώσει εντός ημερών έγκριση για χρήση των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca από τη στιγμή δημοσιοποίησης των τελικών αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών.

Ο Βρετανός Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι 66 δημοτικές αρχές της Αγγλίας θα μπορούν να προσφέρουν από το τέλος της εβδομάδας στους δημότες τους γρήγορα διαγνωστικά τεστ πλευρικής ροής που επιστρέφουν αποτελέσματα εντός 15 λεπτών.

Τα τεστ είναι από την Παρασκευή διαθέσιμα σε όλο τον πληθυσμό του Λίβερπουλ ανά τακτά διαστήματα. Ήδη έχουν υποβληθεί σε τεστ πάνω από 23.000 κάτοικοι της πόλης στο πλαίσιο αυτού του πιλοτικού προγράμματος.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το BBC, η αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση Υφυπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν έχει απευθύνει επιστολές προς τα πανεπιστήμια της Αγγλίας ενημερώνοντας πως γρήγορα διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού θα μπορούν να προσφέρονται σε όλους τους φοιτητές ενδεχομένως από τις 30 Νοεμβρίου, ώστε να μπορέσουν να περάσουν τα Χριστούγεννα με ασφάλεια με τις οικογένειές τους.

Την ίδια ώρα, ο Βασιλικός Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στέλεχος της κυβερνητικής ομάδας εργασίας για το εμβόλιο σερ Τζον Μπελ δήλωσε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής πως εκτιμά ότι η Βρετανία θα έχει διαθέσιμα τρία εμβόλια πριν από το τέλος του έτους.

Έδωσε δε 70% με 80% πιθανότητα η χώρα να επιστρέψει στην «κανονικότητα» την ερχόμενη άνοιξη, καθώς εάν δεν προκύψουν προβλήματα με τη διανομή του εμβολίου μέχρι το Πάσχα θα είναι δυνατός ο εμβολιασμός όλων των ευπαθών πολιτών.
 

Πηγή: skai.gr